Kronik af Stephanie Lose, formand for Danske Regioner bragt i Avisen Danmark d. 29. januar 2022.
Måske har du lagt mærke til, at sundhedsvæsenet er kommet tættere på dig under pandemien. Det er med dig i lommen, på bordet eller i tasken, når du på mobilen med appen MinSundhed tjekker COVID-19- og andre prøvesvar. Appen fra Danske Regioner er udviklet af sundhed.dk og har netop rundet 5 millioner downloads.
Jeg er ovenud glad for, at danskerne under pandemien har taget MinSundhed og andre sundhedsapps fra det offentlige til sig. I regionerne satser vi benhårdt på at bruge teknologien til at skabe et sundhedsvæsen, der er nemt at bruge, hænger sammen på tværs og øger kvaliteten, fra apps på mobilen til Aarhus Universitetshospitals partikelkanon på flere hundrede tons, som hjælper børn med kræft i hjernen til en mere skånsom behandling.
Regionerne bidrager til Danmarks digitale førerposition
Apps fra regionerne er en del af vores digitale strategi ’Sundhed for dig’, hvor vi grundlæggende vil forandre mødet med sundhedsvæsenet. Omstillingen er stor og vi undgår ikke bump på vejen undervejs. Regionerne vil fastholde Danmarks førerposition i EU på digitalisering med løsninger, som forebygger, diagnosticerer og behandler flere, hurtigere og bedre. Uanset om det handler om let snue eller alvorlig sygdom.
Nok er det ikke et hospital, som folder sig ud, når du åbner en af regionernes apps. Men på VideoKonsultation via sundhed.dk kan du møde din psykolog, fysioterapeut eller anden behandler hjemmefra på video. I Patienthåndbogen kan du søge i over 3.000 sygdomsartikler og se videoer og animationer. Og med TrænSmertenVæk får du hjælp, hvis du har ondt i nakke, skulder eller hofte med dit eget tilpassede træningsprogram fra en fysioterapeut.
Appen MinSundhed var med til at genåbne samfundet
World Economic Forum har sidste år fremhævet, at MinSundhed spillede en rolle for genåbningen af samfundet efter corona. Vores app vandt Digitaliseringsprisen for netop det og snuppede andenpladsen blandt mest downloadede gratis apps til iPhone i 2021, kun overhalet af Coronapas og i øvrigt med Sundhedskortet på en flot fjerdeplads.
Digitalisering gør en forskel, og som Vælg Klogt nævner i deres nye rapport ”Når mere ikke er bedre”, er fx videokonsultationer et godt valg, når der ikke er faglig grund til en fysisk konsultation. Flere patienter og pårørende ønsker netop dette, står der i rapporten. For eksempel fortæller en patient i organisationens spørgeskemaundersøgelse, at hun fik fjernet en blodprop i hjertet og indsat to stents i to kranspulsårer i Aalborg. Så blev hun indkaldt til kontrol i Hobro. ”Det tog ca. 10 sekunder og 2 timers transport”. Det samme skete for hendes 92-årige far efter en brokoperation, fortæller hun. Vedkommende slutter med at skrive, ”Men vi fik da en tur ud af det.” Det kan vi gøre bedre ved at bruge teknologien klogt.
Mange kronisk syge sparer unødig transport til hospitalet med videokonsultationer
Digitale tiltag kan fx gøre en positiv forskel i hverdagen for mange kronisk syge, som i forvejen har mange besøg i sundhedsvæsenet. En videokonsultation eller selvmåling til hospitalet af fx blodtryk foretaget hjemmefra, mindsker overflødig kontakt, man slipper for at tage fri og sparer unødvendig kørsel og ventetid, hvis det fx drejer sig om en rutinekontrol.
Netop derfor arbejder vi med at bringe mange flere sundhedsydelser hjem til danskerne via digitalisering for at skabe et mere nært og sammenhængende sundhedsvæsen.
Find vej i junglen med national appguide
Tilbage til appsene. For at danskerne kan finde vej til kvalitetssikrede sundhedsapps i stedet for at fare vild, arbejder Danske Regioner sammen med Sundhedsministeriet og KL på en national appguide. Vi forventer, guiden er klar i 2023.
Her kommer MinSundhed i godt selskab med kvalitetsapps fra det offentlige og private. Fx Min Læge fra PLO, Medicintjek fra Lægemiddelstyrelsen, E-Kvit fra Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen og Danmarks Apotekerforening. Og mange flere – også dem, vi ikke kender endnu. For dit sundhedsvæsen er med dig digitalt. Rejsen er kun begyndt, og sammen med andre stærke kræfter er regionerne klar til at lægge ruten.