Gå til indhold

Sundhed

Husk receptfornyelse inden juledagene

Lægevagt og akuttelefoner landet over bør ikke belastes med opkald om receptfornyelse i de travle dage mellem jul og nytår. Så husk at tjekke, at din recept er fornyet, hvis medicinpakken er ved at være tom.

Traditionen tro er der meget travlt hos lægevagter og akuttelefoner i juledagene og dagene mellem jul og nytår. For at undgå unødig belastning skal man ikke ringe med receptfornyelser, da det kan blokere for livsvigtige opkald:

- Det er vigtigt at tjekke, om recepter skal fornyes før jul, - både for ens egen tryghed, og for ikke at belaste sundhedsvæsenet unødigt. Og hvis man ikke husker det, er det vigtigt, at man ikke belaster akuttelefonen eller lægevagten, som tager sig af skader og akut opstået sygdom, siger Karin Friis Bach, sundhedsudvalgsformand i Danske Regioner. 

Flere muligheder for receptfornyelse 

Hvis ens praksislæge har lukket på hverdage mellem jul og nytår, vil lægen henvise til en anden, og hvis man mangler medicin mod en kronisk lidelse eller har brug for flere P-piller, kan apotekerne også hjælpe. De kan nemlig genordinere medicinen, så man kan klare sig.

Landets apoteker kan udlevere mindste pakning af medicin mod en række kroniske sygdomme - bl.a. diabetes, forhøjet blodtryk, kolesterol, astma, KOL, allergi og knogleskørhed. Det kræver, at man har været i stabil behandling med medicinen i et halvt år. Også en udløbet recept på P-piller kan apoteket hjælpe med, hvis man har brugt dem i mindst et år.

Ordningen med gen-ordination på apoteket har eksisteret siden 2019, men ifølge Birthe Søndergaard, der er sundhedsfaglig direktør Apotekerforeningen, er det langt fra alle borgere, der kender til denne mulighed:

- Det er apotekernes autoriserede behandlerfarmaceuter, der står for at gen-ordinere medicinen. Apotekerne er hele året klar til at hjælpe borgere, der har glemt at forny recepten. Det er især en god løsning at kende her i højtiden, hvis praksislægerne har lukket. Og der er det vigtigt, at man ikke belaster de i forvejen belastede vagtlæger unødigt, siger hun.

Man kan i de to apps ”Medicinkortet” og ”Apoteket”’ få et overblik over, hvad man har af recepter, og hvornår de skal fornys.

Illustration af gammel dame der opdager at pilleglasset er tomt.
Hvis du vil vide mere

Kontakt

Tommy Kjelsgaard
Vicedirektør
Direktion

M: 2222 2675
E: tk@regioner.dk

 

Pressekontakt

M: 5151 1818
E: pressekontakt@regioner.dk

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Karin Friis Bach,
Formand for sundhedsudvalget, regionsrådsmedlem
T
M 21 70 50 49
E karin.friis.bach@regionh.dk
Bestyrelsesmedlem og formand for sundhedsudvalget Karin Friis Bach
Relaterede nyheder

Læs mere

Gratis hjælp til andet barn udvides med midlertidig dispensation til kvinder over 40 år

Den 1. december træder Danske Regioners aftale med regeringen om gratis fertilitetshjælp til barn nummer to i kraft. Fra aftalens indgåelse den 18. juni 2024 og året ud dispenserer regionerne fra kravet om, at kvinder ikke kan henvises til fertilitetsbehandling efter at være fyldt 40 år. Det skal sikre, at kvinder der fylder år, kort inden tilbuddet udrulles, også får mulighed for hjælp.

Læs mere

Danske Regioner og BL: Flere sundhedstilbud i almene boligområder

Med et tættere samarbejde mellem regionerne og boligselskaberne kan vi skabe nære og gode løsninger, der bringer sundhedstilbuddene tættere på nogle af de borgere, der har allermest brug for det. Et vigtigt skridt er, at en ny boligaftale muliggør, at de almene boligforeninger kan investere deres midler i sundhedsrenoveringer.

Læs mere

Ny aftale flytter ordningen for utilsigtede hændelser fra staten til regionerne

Danmark indførte som det første land i verden en lov om patientsikkerhed, hvorefter sundhedspersoner sanktionsfrit fik pligt til at rapportere utilsigtede hændelser til brug for læring i sundhedsvæsenet. En ny aftale mellem Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Danske Regioner flytter ordningen med utilsigtede hændelser fra staten til regionerne.

Læs mere

Regionerne prioriterer det nære sundhedsvæsen i budgetaftaler for 2025

I budgetaftalerne for 2025 investerer regionerne i at styrke behandlingen tættere på borgernes hjem, herunder at sikre bedre lægedækning. De regionale budgetaftaler prioriterer desuden penge til stigende medicinudgifter og fortsat høj aktivitet på hospitalerne.

Læs mere