Danske Regioner ønsker, at alle plejehjem får tilknyttet en fast plejehjemslæge. Det skaber større tryghed for beboerne og færre indlæggelser – og dermed mindre pres på sygehusenes akutmodtagelser.
Mange fordele ved faste læger
Regionerne har i flere år arbejdet med styrke sammenhængen i sundhedsvæsenet, så patienterne får bedre forløb, og færre indlægges – eller genindlægges. Det gælder bl.a. på plejehjemmene, da der her bor mange ældre, der er skrøbelige, og som ofte har brug for lægehjælp.
Derfor er der indført en fast ordning med plejehjemslæger. Det skete med en aftale med Praktiserende Lægers Organisation (PLO), der trådte i kraft i 2022. Det er der mange fordele ved – både for beboerne, for personalet og for lægerne.
- Vi taler om en sårbar gruppe, der har brug for ekstra opmærksomhed og kontinuitet. Det får de ved, at det er den samme læge, der kommer og tilser dem på plejehjemmet. Lægen kender de enkelte patienter, deres sygehistorie og medicinering. Og samtidig hjælper lægen personalet med rådgivning et fast antal timer om ugen, siger formanden for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), Heino Knudsen.
Ordningen betyder, at plejehjemsbeboerne kan vælge en læge, som er fast læge på plejehjemmet. Lægen kan samtidig understøtte og rådgive personalet på plejehjemmet, så de er bedre rustet i det daglige til at tage sig af beboernes sundhedsproblemer.
Giver færre indlæggelser
Regionerne betaler plejehjemslægerne for både rådgivning af personalet og de timer, de bruger på at tilse og behandle patienterne på plejehjemmene. Men de penge er godt givet ud, mener Heino Knudsen.
- De faste plejehjemslæger er med til at forebygge, at beboerne indlægges unødigt. Det er den vej, vi gerne vil i regionerne. Det er samtidig en måde at aflaste det pres, vi oplever på akutmodtagelserne, og som kun bliver større i fremtiden, siger han
Ifølge en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) i 2014 blev andelen af beboere, der blev indlagt med forebyggelige indlæggelser, reduceret med knap 28% på de plejehjem, der havde en fast læge tilknyttet. Det svarer til knap 3.300 færre forebyggelige indlæggelser om året, hvis alle plejehjem dækkes af plejehjemslæger.
Godt på vej mod målet
Der er kommet flere faste plejehjemslæger siden 2016, hvor de blev indført som midlertidig ordning. I 2020 var cirka 66% af de kommunale plejehjem dækket af plejehjemslæger. Siden er tallet steget til cirka 70-75%, skønner Danske Regioner.
Målet i overenskomsten er, at alle plejehjem skal have tilknyttet en plejehjemslæge. I første omgang er det aftalt, at minimum 80% skal være dækket inden slutningen af 2024.
- Vi mærker stor interesse for ordningen. De praktiserende læger har været gode til at dække plejehjemmene mange steder. Så det er en rigtig positiv udvikling. Men der også områder, hvor det fortsat er en udfordring at finde faste plejehjemslæger, siger Heino Knudsen.
Udfordringen med at få rekrutteret læger til plejehjemslægeordningen er særlig stor i visse områder i Danmark.
- Vi ser typisk udfordringer i de områder, der generelt er lægedækningstruede. I de områder er sygehusene også ekstra pressede, fordi man også her mangler læger og andet personale på sygehusene. Så her er vi nødt til at finde nogle bedre løsninger, sige Heino Knudsen.