Gå til indhold

Regionalvalg 2021

Valgforsker: Den allervigtigste faktor er ens mor

Når vi på tirsdag d. 16. november skal stemme, har mødre en central rolle for, om man stemmer. Vil du slå et ekstra slag for demokratiet, så prik til din partner, familie, ven eller nabo og gå sammen ned til valgstedet, siger valgforsker og professor ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen.

Forskning viser, at vi får den demokratiske arv med fra vores forældre. Og den allervigtigste faktor for om man stemmer, er ens mor.

- Mødrene betyder allermest, fædrene kommer lige efter. Så hvad vi får med hjemmefra, betyder rigtig meget, siger valgforsker og professor Kasper Møller Hansen ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

Demokratiet ind med modermælken

Er man som barn blevet fortalt om demokratiet af sine forældre, været med dem på valgdagen og set en stemmeboks, så er det at stemme ikke noget mystisk noget, men noget man får ind med modermælken.

Uddannelse, jobsituation og om man bor sammen med andre, er andre faktorer, der er afgørende for, om man stemmer.

- Det nytter, at vi følges ad på valgdagen, for det at stemme er først og fremmest en social handling, siger Kasper Møller Hansen.

Ny undersøgelse: Par, der lige er flyttet sammen, har højere valgdeltagelse

En ny undersøgelse fra Københavns Universitet viser, at valgdeltagelsen er markant højere for par, der flytter sammen lige før et valg sammenholdt med par, der flytter sammen lige efter et valg. 

- Det betyder meget for de fleste af os, at vi har nogen at stemme med, og hvad vores nære sociale netværk gør. Hvis du prikker til din partner, en ven, en nabo, dine forældre eller dine børn, kan du være med til at øge valgdeltagelsen.

At stemme til kommunal- og regionalvalget på tirsdag rækker ud over det enkelte valg og viser vores opbakning til demokratiet.

- Vores kryds går ikke alene til nogle politikere, vi mener skal varetage vores interesser i de næste fire år.  Det er også et kryds for et repræsentativt demokrati. Så krydset er langt mere end blot et kryds, siger Kasper Møller Hansen.

Du behøver ikke være ekspert

Til dem, der tvivler, om de vil stemme på tirsdag, har Kasper Møller Hansen en opfordring. Tænk på, at hvis du bliver hjemme, lader du alle de andre bestemme. 

- Tag chancen. Brug kandidattestene. Gå ind på partiernes hjemmesider. Søg medierne. Der er masser af information derude. Vi behøver ikke alle være eksperter for at stemme til kommunal- og regionalvalget.

Ved sidste regionalvalg i 2017 var valgdeltagelsen 70,7 procent. Danske Regioner arbejder for en høj valgdeltagelse i 2021 med forskellige kampagne- og netværksaktiviteter, der blandt andet spiller på, at vi stemmer sammen.

Kasper Møller Hansen: den allervigtigste faktor for at stemme, er ens mor.

Fakta

Stemmer ens mor, er der 30 procentpoint større sandsynlighed for, at en 18-21-årig stemmer sammenholdt med en ung, hvis mor undlod at stemme. Hvis far stemmer, er forskellen 19 procentpoint.

Kilde: Valgdeltagelsen blandt unge, Yosef Bhatti & Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet, 2010, s. 8:

Er man to, der flytter sammen lige før et valg, stiger valgdeltagelsen fra 3,5 til 10,6 procentpoint i forhold til husstande, hvor to flytter sammen efter et valg. Husstanden spiller en afgørende rolle som nært socialt netværk, der øger valgdeltagelsen.

Kilde: Living Together, Voting Together: Voters Moving in Together Before An Election Have Higher Turnout, Jens Olav Dahlgaard, Yosef Bhatti, Jonas Hedegaard Hansen og Kasper Møller Hansen, British Journal of Political Science, 2021. (E-pub ahead of print).

Læs mere:

  • Danske Regioners tema om regionalvalget 2021
Hvis du vil vide mere

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Relaterede nyheder