Gå til indhold

Planlægning

Vi skal løfte blikket i planlægningen

Evalueringen af planloven er en oplagt mulighed for at skabe bedre sammenhæng i opgaveløsningen på mange områder, ikke mindst inden for miljø og klima.

Af Heino Knudsen, fmd. for Udvalget for Miljø og Ressourcer i Danske Regioner. Bragt i Altinget den 24. juni 2021.

Hvordan sikrer vi, at der bliver plads til både mennesker, natur, erhverv og andre interesser fremover? Og hvordan kan vi håndtere kraftigere regn og stigende havvand på en måde, som skaber størst mulig værdi for samfundet?

Det er blot nogle af de spørgsmål, som den nuværende planlov ikke tager højde for, og som betyder, at der mange steder i landet lige nu ikke findes brugbare løsninger på åbenlyse og aktuelle udfordringer.

Der må nye idéer på bordet, og derfor ser Danske Regioner frem til revisionen af planloven og håber, at det kan føre til nye hensyn og bedre sammenhæng i indsatsen på en række områder. I nogle tilfælde er udfordringerne regionale og lægger derfor op til, at man ser dem i et mere regionalt perspektiv. Et perspektiv, som gør, at vi kan finde løsninger på tværs af kommunegrænser, og som betyder, at der både tages lokale hensyn, men at der samtidig kan træffes overordnede beslutninger til gavn for hele samfundet.

Brug for helhedsperspektiv

Det er ikke mindst nødvendigt i forhold til miljø og klima.

Klima-, miljø- og biodiversitetskrisen stiller nemlig i høj grad krav om et større helhedsperspektiv. Når vandet stiger, har vi brug for arealer, hvor vandet kan trække sig tilbage – og det kan sagtens være i en anden kommune end der, hvor oversvømmelserne sker. Samtidig er der brug for en stor indsats for at beskytte vores grundvand. Mange af vandindvindingerne trækker vand fra flere kommuner, så også her stilles der krav om tværgående planlægning. Kort sagt kan man sige, at grundvand, havvand og vandløb hænger sammen, og derfor skal vandkredsløbet og vores foranstaltninger også tænkes ind i større sammenhængende vandoplande.

Et andet godt eksempel er i forhold til at styrke naturen og biodiversiteten i Danmark. Vil vi det, kræver det, at vi gør plads til naturen og udlægger flere arealer til vild natur. Og det kræver igen en mere aktiv og sammenhængende planlægning af, hvordan vi ønsker udviklingen i det åbne land.

Også i forhold til placeringen af eksempelvis tekniske anlæg som solceller, vindmøller og affaldsanlæg er der brug for, at vi løfter blikket en lille smule. Her skal der både tages højde for lokale forhold og eventuelle indvendinger fra lokal side. Men vi skal samtidig sikre, at der findes en egnet plads til vedvarende energikilder, som betyder, at vi får mere ren strøm fremover.

Potentiale for flere regionale løsninger

Som eksemplerne viser, ligger der et stort potentiale gemt i flere regionale løsninger på nogle af de komplekse problemstillinger. Fordi regionerne har en størrelse, hvor de både er tætte på problemstillingen, men samtidig ikke er så tætte, at det kan blive svært at træffe svære beslutninger.

Vi håber derfor, at vi sammen med alle gode aktører kan bruge evalueringen af planloven til at se på mange områder i et lidt større perspektiv. Så vi skaber mere sammenhæng i vores planlægning, og vi bedst og billigst tager hånd om de store udfordringer, som venter.

Relaterede nyheder

Læs mere