Flere drikkevandsboringer er i fare for at lukke, og der er konstateret pesticider i omkring halvdelen af boringerne på landsplan. Regionerne har kendskab til ca. 17.000 jordforureninger, der kan udgøre en risiko for det danske grundvand, og listen vokser hele tiden.
Derfor skal der nu sættes ind med 100 mio. kr. mere årligt på finansloven, så man kan komme på forkant med den voksende opgave med at sikre rent drikkevand i hanerne. Det mener Danske Regioner.
- Vi har at gøre med en opgave, som vokser og haster. Vi får kendskab til stadig flere forureninger, og stofferne er mobile og flytter sig hele tiden nærmere vandværksboringerne. Derfor haster det med at finde dem og håndtere dem. Det kræver flere penge til opgaven, siger Heino Knudsen, formand for Danske Regioners Udvalg for Miljø og Ressourcer.
Regionerne brugte i 2020 ca. 45 mio. på pesticidforureninger, og to tredjedele af regionernes indsats på jordforureningsområdet er rettet mod at sikre grundvandet.
Tredobling af indsatsen
For 100 mio. kr. kr. ekstra om året kan regionerne tredoble indsatsen mod pesticidforureninger og undersøge yderligere 1.000 lokaliteter om året. Efter undersøgelser kan det blive til 12 ekstra oprensninger om året.
Man kan også sige, at halvdelen af pengene kan bruges til de enormt vigtige indledende undersøgelser, som kan frasortere størstedelen af ejendommene – mens den anden halvdel kan bruges på at rense op, hvor det er helt nødvendigt.
- Alle ønsker vel, at vi fortsat skal have tillid til det rene danske drikkevand. Derfor skal vi sætte massivt ind mod pesticiderne nu, siger Heino Knudsen.
Læs mere om regionernes arbejde med jordforurening her: