Gå til indhold

Life science

Danmark skal gå forrest på folkesundhed

Sæt turbo på forebyggelse med nye life science-løsninger. Den danske branche har, hvad der skal til. Fælles handling er nødvendig på grund bekymrende udvikling i kroniske sygdomme, skriver Stephanie Lose i en leder i Berlingske Tidende.

Af Stephanie Lose, formand for Danske Regioner. Leder bragt i Berlingske Tidendes Life Science tillæg den 19. april 2021.

Kriser gør det umulige muligt. Når mange viljer beslutter sig for at gå samme vej, kommer vi over tinder, vi tvivlede på, at selv den bedste klatrer kunne klare. Og på den anden side af bjerget er vi bedre rustet til fremtiden med ny viden og nye erfaringer.

Under Coronakrisen har vi i Danmark ved fælles indsats hurtigt omstillet sundhedsvæsenet til sikkert at håndtere en pandemi. Vi har opbygget et effektivt test- og vaccinesystem, så verden kigger vores vej. Imens er det digitale sundhedsvæsen med apps og videokonsultationer blevet hvermandseje. Hvem have troet det for et år siden?

Alvorlig udvikling i kroniske sygdomme

Nu gælder det folkesundheden. For selv om vi i regionerne med stolthed kan sige, at sundhedsvæsenet år for år bliver bedre til at behandle og til at redde liv, er vi midt i en alvorlig udvikling. Fire ud af 10 lever med mere end én kronisk sygdom. Mennesker med psykiske lidelser dør 15-20 år tidligere end andre. Hvert år får over 15.000 danskere konstateret diabetes, omkring 16.000 dør af kræft, og 5.500 dør af KOL.

Fremskrivninger fortæller os, at den stigende forekomst af kroniske sygdomme vil fortsætte og ramme skævt på tværs af sociale skel. Hvis bjerget ikke skal vokse hurtigere end vi klatrer, må vi samle viljerne og handle.

Over 70 underskrivere ønsker en Folkesundhedslov

Der er behov for en massiv, fælles indsats, der forebygger, at så mange udvikler kroniske sygdomme. En indsats, som forhindrer forværring af sygdom for den enkelte. I Danske Regioner står vi skulder om skulder med 70 andre underskrivere, som ønsker en Folkesundhedslov i Danmark. Derudover er der fortsat brug for en bred satsning på gode life science-løsninger for at skabe gode, lange liv for alle og give råd til fremtidens velfærdssamfund.

Sæt turbo på life science-løsninger som forebygger

Regionerne opfordrer til, at vi sætter turbo på en udvikling, som får Danmark først over bjerget med nye typer life science-løsninger, som forebygger og gør det muligt for flere med kronisk sygdom at leve med deres sygdom uden følelsen af at være patient med alt hvad det indebærer, og uden løbende kontakt til det specialiserede sundhedsvæsen.

Det kan også være med til at aflaste sundhedsvæsenet og holde kapacitetsudfordringen i skak. Sammen med Life Science-industrien kan vi styrke folkesundheden i Danmark og resten af verden.

Innovationskraft i særklasse

Det rette match til stede. Den danske Life science-industri driver udviklingen af smarte sundhedsløsninger. Ifølge en opgørelse fra EPO er Danmark det tredje mest innovative land målt på antal patentansøgninger per indbygger, og medicinsk teknologi er Danmarks næstmest aktive teknologifelt. Samtidig er det offentliges innovationskraft i særklasse. OECD har for nylig udråbt den danske offentlige sektor til rollemodel for offentlig innovation.

Danmark kan opnå ny international styrkeposition

Satser vi rigtigt, kan vækstpotentialet på forebyggelse give Danmark en ny international styrkeposition. Covid-19 har vist et marked, som ligger åbent. Over hele verden har vi set store udfordringer med kapaciteten i sundhedsvæsenerne. En kapacitet, som også efter Coronakrisen vil være presset af en aldrende befolkning og flere mennesker med flere kroniske sygdom.

For at nå i mål, har vi brug for et fundament med gode rammer for klinisk forskning og uafhængig klinisk forskning. Her er det vigtigt at skabe den rette infrastruktur, lige som juraen på området skal spille med.

En fælles indgang til sundhedsdata


Vi har stærke kort på hånden. Danmark har nogle af verdens bedste sundhedsdata. Unikke data, der kan bruges til at udvikle ny medicin og behandlingsformer. Derfor går Danske Regioner og regeringen forrest og etablerer én fælles indgang til sundhedsdata og et datalandkort, hvor forskerne nemt kan få overblik og vejledning. Det baner vejen for at sætte de værdifulde data i spil til gavn for patienter og samfund.

Life Science-branchen er en vigtig brik

Drivkraften i Danmarks høje grad af digitalisering skal udnyttes.

Danskerne er selvhjulpne og digitalt kompetente. Det rummer store potentialer for at fremme forebyggelsen og folkesundheden. Vores virksomheder er eminente til at gribe de digitale muligheder. Danmark lægger sig i toppen, når det kommer til bedste digitale land i Europa. Det viser tal fra Europakommissionen og den schweiziske business school, IMD. Det er især den avancerede brug af digitale offentlige tjenester og e-sundhed, som sender Danmark til tops.

I regionerne opfordrer vi til, at vi på tværs af det offentlige og private sammen skruer tempoet op for forebyggende løsninger, der med et langt sejt træk løfter folkesundheden og driver væksten fremover til gavn for alle. Life Science-branchen er en vigtig brik i et bæredygtigt sundhedsvæsen.