Bedre kontakt, mere opfølgning og øget kapacitet. Det er nogle af overskrifterne, på de anbefalinger, som en arbejdsgruppe nu har afleveret til Danske Regioner.
I alt har arbejdsgruppen, der er nedsat af Danske Regioner, udarbejdet 10 anbefalinger med flere forslag til, hvordan det forebygges, at mennesker med psykisk sygdom begår kriminalitet.
Psykiatri
Arbejdsgruppe klar med anbefalinger til psykiatrien
10 anbefalinger, der skal styrke den forebyggende indsats mod, at mennesker med psykisk sygdom begår kriminalitet, er klar. Anbefalingerne skal nu drøftes politisk i Danske Regioners bestyrelse.
- Jeg vil gerne sige tak til arbejdsgruppen. Der er ingen tvivl om, at vi skal se nærmere på den indsats og behandling, vi giver til de mennesker, der er hårdest ramt af psykisk sygdom, så vi bedre kan forebygge, at de begår kriminalitet, siger Sophie Hæstorp Andersen, der er formand for Danske Regioners Psykiatri- og Socialudvalg.
Tydeligt ansvar
Arbejdsgruppen blev nedsat i forlængelse af rapporten ”Er der en sammenhæng mellem behandling/støtte af psykisk syge og kriminalitet?”. Rapporten er baseret på en gennemgang af 218 mentalerklæringer, og rapportens forfattere vurderede blandt andet, at tre ud af fire af de 218 mentalobserverede patienter modtog utilstrækkelig psykiatrisk behandling, inden de begik kriminalitet.
Flere af arbejdsgruppens anbefalinger peger på, at kontakten til patienterne skal styrkes, så der er ikke tvivl om, hvilken afdeling eller aktør, der har ansvaret for patienten og dennes behandling.
- Her mener jeg, at vi skal lytte de anbefalinger, der handler om, at vi ganske enkelt ikke slipper taget i patienterne, før vi har lavet nogle meget klare aftaler om, hvem der har ansvaret for det videre forløb. Jeg synes også, at vi kunne se nærmere på anbefalingen, der handler om, at vi ikke udskriver hjemløse patienter til gaden, siger Sophie Hæstorp Andersen og tilføjer:
- Vi skal generelt blive bedre til at tage patienterne i hånden, så vi ikke mister kontakten til dem, også selv om de måske ikke dukker op til aftalte behandlinger.
Samlet misbrugsbehandling
En anden af arbejdsgruppens anbefalinger adresserer, at 9 ud af 10 af de mentalobserverede i analysen, som havde et misbrug, ikke fik tilstrækkelig behandling af misbruget. Blandt andet derfor anbefaler arbejdsgruppen, at de borgere, der både lider af psykisk sygdom og misbrug, skal have adgang til et sammenhængende tilbud. I dag er ansvaret for behandlingen delt mellem regioner og kommuner, men står det til Sophie Hæstorp Andersen, skal behandlingen samles i regionerne.
- Det her understreger igen, hvorfor behandlingen skal samles i regionerne. Både vi og fagfolk har flere gange påpeget, at det vil være et stort i skridt retning af bedre behandling til en gruppe af patienter, som til tider oplever at dumpe ned mellem to stole. Det skal vi gøre bedre, og her vil en sammenhængende behandling i regionerne være en god løsning, siger Sophie Hæstorp Andersen.
Arbejdsgruppen har haft lægefaglig direktør i psykiatrien i Region Syddanmark Anders Meinert Pedersen som formand. Arbejdsgruppens rapport vil blive behandlet i Danske Regioners bestyrelse den 24. oktober.