6,0 liter i Norge, 7,1 i Sverige, 8,4 i Finland – og hele 9,1 i Danmark. Så meget købte vi hver især i gennemsnit forrige år. Det viser den nye sammenligning i OECD-rapporten ”Health at a Glance, 2019”. Også i Holland og Spanien er forbruget lavere end herhjemme. Forbruget er for højt, lyder det fra formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg, Karin Friis Bach:
- Vi ved, at en usund alkohol-kultur grundlægges i ungdommen, og at et stort forbrug kan give alvorlige skader i forbindelse med ulykker, og på sigt også sygdom og tidlig død. Derfor går vi ind for en minimumspris pr. genstand og et forbud mod at sælge fx øl og vin til de 16-17-årige.
Forbruget er faldet, men vi drikker stadig mest
Karin Friis Bach peger på, at Folketinget bør indføre en 18-års grænse for køb af alkohol, ligesom i både Norge, Sverige og Finland.
Nok er forbruget herhjemme faldet fra 12 til godt ni liter i gennemsnit pr. år i løbet af en ti-årig periode, men et forbrug på over ni liter er stadig nordisk rekord.
- Derfor er der grund til handling fra Christiansborgs side nu. Det er fodslæbende, at vi som det eneste land i Norden stadig tillader salg af fx alkohol-sodavand, breezers, øl og vin til de 16-årige. Det bidrager til øget ulighed i sundhed, siger Karin Friis Bach.
Hun mener grundlæggende, at det er på tide, at vi tør tale om de problemer, som det store alkoholforbrug giver, og at vi politisk tager et større ansvar for de kommende generationers sundhed.