Gå til indhold

Fra Gedser til Skagen: Hospitaler har adgang til nødvendige oplysninger om patienterne

Det er en fair sag at arbejde for at afskaffe folkestyret i regionerne. Men argumentet om, at it-systemerne ikke kan tale sammen, er usagligt og faktuelt forkert, skriver Stephanie Lose og Ulla Astman, formand og næstformand for Danske Regioner.

Debatindlæg af Stephanie Lose og Ulla Astman, hhv. formand og næstformand for Danske Regioner. Bragt i Avisen Danmark d. 20. marts 2019.

Der er forskel på en iPhone- og en Android-telefon. Men alligevel kan vi tale sammen uanset, om vi har den ene eller den anden. Og sådan er det også med regionernes it-systemer. De ”taler” sammen, så oplysninger kan udveksles på tværs af landet.

Lad os give et eksempel: En københavner på ferie i Nordjylland falder om med hjerteproblemer. Lægen i Aalborg slår straks op i Sundhedsjournalen og ser, at patienten sidste år var indlagt på hospitalet i Hvidovre, har for højt blodtryk og er i behandling. Lægen har nu kendskab til patienten og ved, hvilken behandling der skal til. Opdateringen af patientjournalen kan bagefter bruges af patientens egne læger hjemme i København.

Oplysninger bliver altså delt. Og derfor undrer det os, at nogle folketingspolitikere mener, at regionerne skal nedlægges og bl.a. bruger et argument om, at vores it-systemer ikke kan udveksle data. Vi skal have ét fælles system, siger de.

Usagligt og faktuelt forkert

Det er en fair sag at arbejde for at afskaffe folkestyret i regionerne. Men argumentet om, at it-systemerne ikke kan tale sammen, er usagligt og faktuelt forkert.

Regionerne har forskellige overordnede patientjournalsystemer. For ti år siden havde vi 23, i dag har vi fire og i 2021 vil landets fem regioner have to leverandører af systemer. Men faktisk er det ikke afgørende, om vi har ét eller flere systemer. Det afgørende er derimod, at sundhedspersonale kan dele oplysninger på tværs af landet, så patienter får den bedst mulige hjælp uanset hvor, de bliver behandlet.

Kåret som Europas bedste

Sidste år hentede praksislæger og hospitalsansatte oplysninger om en patient 428.000 gange via Sundhedsjournalen, hvor de kan hente relevante data fra hospitaler i hele landet. Nemt, sikkert og én af grundene til, at dansk sundheds-it flere gange er blevet kåret som Europas bedste.

Nu arbejder vi så på, at praksislæger, privathospitaler og kommuner også leverer data til Sundhedsjournalen. Men selv om regionerne har forskellige systemer, så udveksler de altså hver eneste dag store mængder af vigtig viden til gavn for patienter i hele landet.

Læs mere

Faktaark om regionernes EPJ-systemer (pdf) 

Illustration der viser et fald i antallet af EPJ-systemer i perioden 2007 til 2021
Læs mere

Relaterede nyheder

12 arbejdspladser går nu forrest: Sådan kæmper de for en bedre kønsbalance

Partnerskabet omkring det kønsopdelte arbejdsmarked præsenterer nu en ny rapport, der gennem 12 konkrete eksempler viser vejen til at opnå en bedre kønsbalance.

Læs mere

Ny ekspertgruppe skal understøtte Den Digitale Taskforce for kunstig intelligens

Regeringen, KL og Danske Regioner har nedsat en ekspertgruppe, der skal give strategisk og faglig sparring samt understøtte et højt ambitionsniveau i arbejdet i Den Digitale Taskforce for kunstig intelligens i den offentlige sektor. 

Læs mere

Folk med nyt cpr-nummer -fx pga. kønsskifte- har nu adgang til flere sundhedsdata 

Borgere der har fået nyt cpr-nummer, kan nu se sundhedsoplysninger, der er tilknyttet både deres nuværende og deres tidligere cpr-nummer på sundhed.dk. Forbedringen gælder bl.a. personer, der har fået juridisk kønsskifte og nyt cpr-nummer. De har nu fået adgang til dén del af deres sygehistorik, der var knyttet til deres gamle cpr-nummer.  

Læs mere

Nu får borgerne også adgang til data fra de praktiserende speciallæger på sundhed.dk

Fremover bliver det lettere for borgerne at få overblik over deres egen sundhed. Et stort og vigtigt skridt frem for både deres og sundhedspersonalets indsigt, mener man hos Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS). Dermed fører Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS) allerede nu et vigtigt element i regeringens sundhedsreform ud i livet.

Læs mere