Gå til indhold

Aftale om sundhedsreform svækker folkestyret

Aftalen om en sundhedsreform svækker folkestyret og centraliserer magten i sundhedsvæsenet. Det ændrer mindre justeringer og flere penge ikke på, lyder det fra formand for Danske Regioner, Stephanie Lose.

Dansk Folkeparti og regeringen er blevet enige om en politisk aftale om en kommende sundhedsreform på baggrund af regeringens udspil fra januar. Aftalen betyder som ventet, at de fem folkevalgte regionsråd nedlægges og erstattes af administrative enheder og udpegede bestyrelser.

- Det er en forkert vej at gå. Sundhed er noget af det allervigtigste for danskerne, og derfor er det folkevalgte politikere, der skal træffe beslutningerne og stå til regnskab overfor vælgerne, siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.

Stephanie Lose understreger, at der er mange gode ting i aftalen.

- Vi i regionerne er enige i mange af tankerne i aftalen. Og vi er faktisk i gang med masser af de tiltag, som regeringen og DF foreslår. Men det er vigtigt at slå helt fast: Alle de gode tanker i aftalen kan sagtens realiseres med regionsråd. Der er simpelthen ikke saglige argumenter for at afskaffe regionsråd og dermed svække folkestyret. Derimod vil en afskaffelse af regionsråd skabe massiv uklarhed om, hvem der egentlig har ansvaret for sundhedsvæsenet, siger Stephanie Lose.

Hun opfordrer til, at der kommer en hurtig afklaring på fremtidens sundhedsvæsen:

- Al den snak om sundhedsreform har skabt usikkerhed i sundhedsvæsenet - ikke mindst for patienterne, medarbejdere og de pårørende. Senest har regeringen udskudt vigtige beslutninger om fremtiden for de allersvageste medborgere med handicap. Nu trænger vi til et valg og en afklaring.

Hvis aftalen skal blive til virkelighed, kræver det, at regeringspartierne og Dansk Folkeparti også har flertal efter et kommende folketingsvalg.

Marionetdukker over et danmarkskort
kontakt

Hvis du vil vide mere

relaterede nyheder

Læs mere

Kære Folketing: Husk, at drikkevandet ikke følger kommunegrænser 

Her i landet åbner mange af os stadig for hanen i køkkenet, når vi har brug for et glas koldt drikkevand – modsat flere steder i Sydeuropa. Og vi skal fortsat have tillid til, at vi kan drikke rent vand fra hanen herhjemme. Det vil vi -som repræsentanter for regioner og vandværker- gerne slå et slag for.

Læs mere

Debat: Hold øjnene på vejen i en sundhedsreform

Vi har ventet længe, men nu er den her: Eksperternes rapport med anbefalinger til en ny struktur for sundhedsvæsenet. Den kan anbefales som sommerens must-read for alle os, der er optagede af at styrke borgernes sundhedsvæsen. Det skriver Anders Kühnau og Mads Duedahl, hhv. formand og næstformand i Danske Regioner, i Avisen Danmark.

Læs mere

Alle fem regioner har samarbejdet om nyt IT-system, så ambulancerne kan bruges mere effektivt

Nu har alle fem regionale vagtcentraler i Danmark fuldt overblik over, hvor alle ambulancer i landet befinder sig. En ny tværregional IT-løsning betyder en hurtigere og mere effektiv udnyttelse af ambulancerne til gavn for borgerne.

Læs mere

Saml ansvaret for sundheden i de fem eksisterende regioner

Danske Regioners bestyrelse foreslår i et nyt høringssvar en fjerde model til en ny struktur i sundhedsvæsenet. Modellen samler ansvaret for sundhedsopgaverne i de nuværende fem regioner og sikrer de vigtigste forbedringer i sundhedsvæsenet – uden at spille hasard med årtiers fremskridt på hospitalerne.

Læs mere