Triazol. Dithiocarbamat. Dimethylsulfamid. Det er blot nogle af de 75 nye stoffer, som regionerne har fundet spor af i grundvandet ved undersøgelser af såkaldte pesticidpunktkilder, som er steder som maskinstationer og gartnerier, hvor stofferne kan være spildt.
Regionerne finder 75 nye pesticider i grundvandet
Med helt nye og bedre analysemetoder har regionerne fundet 75 pesticider i vores grundvand, som ikke tidligere har været opdaget. "Det er meget vigtig viden", siger formand for Danske Regioners udvalg for Miljø og Ressourcer, Heino Knudsen.
Det er det første resultat af den udvidede jagt på pesticider i grundvandet, som regionerne indledte i december 2018, og som betyder, at regionerne nu kan opdage flere giftstoffer end nogensinde før.
- Det er en meget vigtig viden, vi her har skaffet, for nu kan vi styrke arbejdet med at bekæmpe, at stofferne når vores drikkevand. Når det gælder miljøet, kan vi ikke lukke øjnene for de problemer, der kan gemme sig i grundvandet, og det er det, vi nu tager ansvar for, siger Heino Knudsen, der er formand for Danske Regioners udvalg for Miljø og Ressourcer.
Indtil december 2018 er grundvandet i Danmark blevet analyseret for op til 66 pesticider og nedbrydningsprodukter, men der har været mistanke om, at der var brug for at undersøge for væsentligt flere stoffer.
Derfor har regionerne i dialog med Miljøstyrelsen og GEUS gennemgået alle de pesticider, der har været brugt i Danmark siden 1956 og vurderet, om de kan udgøre en risiko for grundvandet. 350 stoffer endte på listen, men rent teknisk er det i dag kun muligt at analysere for 233 af stofferne.
Stort mørketal
Prøver fra mere end 100 lokaliteter er nu blevet analyseret, og i alt er der fundet 129 forskellige pesticidstoffer og nedbrydningsprodukter i grundvandet. 75 af stofferne er altså helt nye.
- De mange nye fund viser, at der har været et stort mørketal. På den måde er det her godt for miljøet og for drikkevandet, for vi har alle en forventning om, at drikkevandet er rent, og det bidrager vi til at sikre til med de her nye undersøgelser, siger Heino Knudsen.
Regionerne er nu i gang med at vurdere, hvilke fund der kan udgøre en trussel for drikkevandet. Det afhænger blandt andet af de fundne koncentrationer og beliggenheden i forhold til vandværkerne. For selv om stofferne er fundet i grundvandet, så er det ikke sikkert, at de når frem til et vandværk.
- Resultaterne tyder dog på, at vi i regionerne har en stor opgave foran os med at opspore pesticidpunktkilder, undersøge og vurdere forureningen. På den måde kan vi sørge for, at der bliver sat en oprydning i gang, de steder hvor det er nødvendigt for at beskytte vandværkerne mod forurening, siger Heino Knudsen.