Akutte patienter har topprioritet og vil få hjælp, hvis overenskomstforhandlingerne mellem arbejdsgivere og arbejdstagere ender med strejker og lockout. Sådan er situationen, efter en rammeaftale om nødberedskaber på landets hospitaler er faldet på plads. Det skete onsdag aften, og Yngre Læger og Foreningen af Speciallæger skal nu i gang med at forhandle og planlægge nødberedskaberne på hvert enkelt hospital.
Forhandlinger om nødberedskaber med de øvrige organisationer er i gang, og i sidste uge forhandlede Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) en rammeaftale på plads med Dansk Sygeplejeråd. Akutte patienter vil derfor kunne få hjælp under en konflikt, forsikrer Anders Kühnau, formand for RLTN.
”Hvis situationen ender med en konflikt – hvilket vi skal gøre alt for at undgå – skal alle gøre deres yderste for, at det ikke går ud over patienterne. Med de overordnede aftaler på plads er der nu åbent for, at lægerne og sygeplejerskerne kan arbejde under en konflikt. Akutte og livstruede patienter skal have hjælp.”
Akutte patienter skal ikke bekymre sig
Nødberedskaberne skal tage hånd om alle akutte patienter, fødende, kræftpatienter og andre patienter, der ikke kan vente på behandling.
”Alle patienter, som skal udredes eller behandles for kræft, vil få hjælp. Nogen vil skulle vente lidt længere på kontrol, men alt akut vil blive håndteret. Akutte patienter skal ikke gå rundt og bekymre sig for, om de vil kunne få behandling i tide. Det får de,” siger Anders Kühnau.
Skræmmekampagne over for patienter
På trods af at aftalen mellem RLTN og Yngre Læger og Foreningen af Speciallæger faldt på plads onsdag aften, har de to foreninger torsdag formiddag udsendt en pressemeddelelse om, at konflikten ”bringer patienter i livsfare”.
”Jeg er faktisk en kende chokeret over, at lægerne på den måde gør patienter dybt bekymrede. Man gør patienter bange uden grund, og det har en grim bismag af skræmmekampagne. Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvordan læger på den måde sætter spørgsmålstegn ved, om akutte patienter skal have hjælp. Det handler om én ting nu: At få nødberedskaberne på plads på alle hospitaler og sygehuse,” siger Anders Kühnau.
Hele psykiatrien er friholdt fra lockout, og derfor er nødberedskab ikke aktuelt for psykiatrien.
Læs mere:
• Rammeaftale mellem RLTN og Foreningen af Speciallæger og Yngre Længer (pdf)
• Rammeaftale mellem RLTN og Dansk Sygeplejeråd (pdf)