Regeringen har i dag fremlagt en vækstplan med 36 initiativer, der skal gøre Danmark til en førende life science nation i Europa. Det skal være mere attraktivt at forske og udvikle nye lægemidler og medicoteknisk udstyr i Danmark, der skal trækkes mere klinisk forskning hertil, og det skal være nemmere og billigere for virksomhederne at starte kliniske forsøg.
Stephanie Lose, næstformand i Danske Regioner, hæfter sig særligt ved, at der skal etableres en national organisation, som skal gøre det mere attraktivt at udføre kliniske forsøg i Danmark. Den nye organisation kommer blandt andet til at bygge videre på de regionale initiativer Én Indgang og NEXT.
Bedre behandling til patienterne
”Det er rigtigt set af regeringen med netop sådan en organisation, og i regionerne ønsker vi, at den hurtigt kommer på skinner og op i fart. Vi har længe været klar og ser frem til et konstruktivt samarbejde med industrien,” siger Stephanie Lose og supplerer:
”Life science-området er en vigtig motor for dansk eksport og afgørende for, at vi kan levere høj kvalitet og bedre behandling til patienterne. Regionerne har gennem lang tid arbejdet med at styrke den kliniske forskning og gøre det nemmere for virksomhederne at udvikle, teste og afprøve nye løsninger i samarbejde med hospitalerne.”
Mere forskning i Danmark
Regionerne etablerede i 2012 ”Én Indgang for kliniske forsøg”, som hjælper virksomheder med at afklare patientgrundlaget til kliniske forsøg og levere service og information til virksomheder, der overvejer at placere kliniske forsøg i Danmark. Regionerne er samtidig en central del af det offentlig-private partnerskab NEXT, som siden 2014 har arbejdet for at tiltrække kliniske forsøg til danske hospitalsafdelinger.
”Life science handler om at sikre patienterne den bedste behandling og om at give vores sundhedspersonale adgang til den nyeste viden og sundhedsforskning. Danmark er allerede godt med, og med den nye vækstplan får vi i regionerne endnu bedre muligheder,” siger Stephanie Lose, som er tilfreds med, at regeringen fokuserer på regionernes igangværende arbejde med at samle klynge- og innovationsnetværkene inden for life science.
”Vi er glade for, at regeringen anerkender regionernes arbejde med at forenkle life science-klyngerne. Det sikrer ikke blot enkel adgang for life science-virksomheder i hele Danmark, men også tårnhøj faglighed og stærk professionalisme.”
Læs mere: Regeringens life science-udspil (Erhvervsministeriet)