Gå til indhold

Regionerne er klar til at omstille sundhedsvæsenet

Et bedre og mere nært sundhedsvæsen kræver høj kvalitet og specialiseret sundhedsekspertise. Det har regionerne, og det stiller vi gerne til rådighed, siger Stephanie Lose, formand i Danske Regioner, i forlængelse af statsministerens bebudede sundhedsreform efter sommerferien. Regionerne er i fuld gang med at omstille sundhedsvæsenet på borgernes præmisser.

Det danske sundhedsvæsen er i top tre i Europa, men nu skal vi skabe et sundhedsvæsen, som hænger bedre sammen. Sådan lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen under Folketingets afslutningsdebat i forgårs, og meldingen falder i god jord hos Stephanie Lose, formand i Danske Regioner.

- Vi er fuldstændig enige med statsministeren og regeringen i, at fremtidens sundhedsvæsen skal fokusere meget mere på sammenhæng. Jeg ser virkelig frem til, at regionerne får de nødvendige redskaber til at løfte opgaven. Vi har allerede en lang række initiativer i gang, som viser gode resultater for borgerne, og vi har flere i støbeskeen. Regeringens sundhedsreform skal sørge for, at vi kan binde bedre bånd mellem sundhedsindsatserne i regioner, kommuner og stat, siger hun.

Pallet af nære initiativer

Regionernes initiativer til et mere nært og sammenhængende sundhedsvæsen tæller blandt andet:

  • En overenskomstaftale med de praktiserende læger om, at langt de fleste diabetes- og KOL-patienter fremover skal tilses og behandles i almen praksis.
  • Specialistrådgivning fra hospitalerne til de praktiserende læger, så lægerne kan rådføre sig med den lægefaglige ekspertise på hospitalerne, når patienten sidder i konsultation hos den praktiserende læge.
  • Fokus på fem indsatsområder for, at hospitalerne arbejder mere uden for hospitalsmatriklerne og i samarbejde med kommunerne – fx i hjælpen til ældre patienter og for mennesker med psykiatriske lidelser.
  • En aftale med de praktiserende læger om et koncept, hvor landets kommuner på sigt kan bestille ’opgavepakker’ hos de praktiserende læger, så blandt andre ældre og udsatte borgere får bedre hjælp i eller tæt på eget hjem.
  • En beslutning om, at de fem regioner gerne vil indgå sundhedsaftaler med alle kommuner om, at fx kemoterapi og dialyse i en række tilfælde kan foregå i eget hjem med hjælp fra kommunalt sundhedspersonale + intravenøs behandling og specialiseret hjerterehabilitering kan varetages tæt på borgeren af de rette faglige kompetencer.

Regioner kan være garanter

- Samlet set har regionerne ansvaret for, at sundhedsvæsenet bliver omstillet, så patienterne i højere grad kan få hjælp tættere på hjemmet, når det er hensigtsmæssigt. Vi kan lave aftaler om, at flere opgaver foregår uden for hospitalerne, og så kan hospitalerne understøtte praktiserende læger og kommuner. Men vi kan også arbejde direkte uden for hospitalsmatriklerne eller bruge teknologi til virtuelle kontakter. Vi skal væk fra den gammeldags tankegang om, at patienten altid skal komme til hospitalet, siger Stephanie Lose og tilføjer:

- For mange patienter kan kontroller og behandlinger sagtens foregå i eller tæt på deres eget hjem, og den omstilling har vi for længst taget hul på – blandt andet med udgående funktioner fra hospitalerne, brug af ny sundhedsteknologi og aftaler med de praktiserende læger. Det er ikke en snuptagsløsning at skabe et mere nært sundhedsvæsen, men regionerne vil gerne være garanterer for, at udviklingen går den rigtige vej i et godt tempo med høj kvalitet.

Omstilling af sundhedsvæsenet er et tema i de igangværende forhandlinger med regeringen om regionernes 2019-økonomi. Fredag klokken 13 forhandler Stephanie Lose og Ulla Astman, næstformand i Danske Regioner, med finansminister Kristian Jensen, innovationsminister Sophie Løhde og sundhedsminister Ellen Trane Nørby i Finansministeriet.