Gå til indhold

Regioner har øget fleksible udbud med 76 procent

For at finde nye og bedre løsninger til hospitalerne gør regionerne i stigende grad brug af udbudslovens nye muligheder – blandt andet tæt dialog med markedet inden et udbud. Vi arbejder aktivt for at finde de skræddersyede løsninger, siger Stephanie Lose, formand i Danske Regioner.

Et nyt radiokommunikationssystem til en ambulance-vagtcentral, et talegenkendelses-system til læger og sygeplejersker, it-løsninger til billeddiagnostik, rengøringsservices til psykiatrien og et rensningsanlæg til hospitalsspildevand. Eksemplerne er mange på regionernes brug af såkaldte fleksible udbudsprocedurer, som gør, at man kan være i tæt dialog med markedet, inden en opgave sendes i udbud.

Og regionerne har intensiveret udbudsarbejdet. I 2017 brugte regionerne de fleksible udbudsprocedurer i 44 ud af 309 regionale udbud. Det er en stigning på 76 procent i forhold til 25 udbud i 2016. Sidste år udgjorde de fleksible udbudsprocedurer dermed 14 procent af regionernes udbud, viser tal fra Udbudsvagten A/S.

”Fremtidens sundhedsvæsen skal i endnu højere grad end i dag bygge på skræddersyede løsninger, som sørger for højere kvalitet hele vejen rundt - fra de nyeste behandlingsformer til moderne faciliteter. Det kan vi få, hvis vi i en tidlig fase af et udbud har en aktiv dialog med de relevante leverandører om den opgave, der skal løses – hvad enten det er et kommunikationssystem til akutlægerne eller nye aftaler om rengøring på hospitalerne,” siger Stephanie Lose, formand i Danske Regioner

 

 

Sidste år købte regionerne samlet set tjenesteydelser, services, udstyr og inventar for næsten 32 mia. kroner. Når de indkøb foretages, kan det være nødvendigt at finde nye løsninger, hvilket de fleksible udbud egner sig godt til, pointerer Stephanie Lose.

”Derfor er jeg tilfreds med, at regionerne bruger de nye udbudsformer mere og mere, for på den måde finder vi sammen med markedet ud af, hvad der er dén bedste løsning i de konkrete situationer. Og så vil jeg da opfordre de parter, som indimellem kritiserer os for ikke at anvende mulighederne i den nye udbudslov i tilstrækkeligt omfang, til at kigge nærmere på de nye tal. De viser jo, at regionerne i den grad anvender lovens nye muligheder aktivt.”

Den nye udbudslov trådte i kraft den 1. januar 2016.