Gå til indhold

Patienter skal kunne beholde penge, de får i erstatning

Reglerne bliver ændret, så patienter får udbetalt erstatninger uden at risikere at skulle betale pengene tilbage, hvis regionen anker. - En fornuftig ændring, der skaber ro for patienterne, siger formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg, Ulla Astman.

I sager om fejlbehandling, fik patienter tidligere udbetalt erstatninger, før sagen var endelig afsluttet. De risikerede derfor at skulle betale penge tilbage, hvis fx regionen ankede en erstatningssag, og den blev omstødt. Hvis patienten var begyndt at bruge af pengene, var sagen selvfølgelig ekstra uheldig.

-Situationen var uholdbar. Danske Regioner er derfor meget tilfreds med, at reglerne nu bliver ændret. Patienter skal heldigvis ikke længere komme til at stå i uheldige situationer, hvor de er begyndt at bruge pengene fra erstatninger og har svært ved at betale tilbage. Sådan reagerer formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg, Ulla Astman, efter at et flertal i Folketinget nu lægger op til at ændre loven for, hvornår erstatninger bliver udbetalt.

Patienter kom tidligere i økonomisk uføre, hvis de ikke havde sat sig ind i betingelserne ved udbetaling af erstatninger i en sag om fejlbehanling. Pengene blev udbetalt før ankefristen for regionen var udløbet. Og hvis regionen fik ret i, at der alligevel ikke var tale om fejlbehandling, skulle patienten som nævnt betale pengene tilbage.

-Selv om det kun sjældent er sket, at regioner har anket og fået omstødt erstatninger, er det godt, at patienterne ikke længere risikerer at komme i klemme. Samtidig er det positivt, at der er fortsat er mulighed for, at begge parter kan anke afgørelser, siger Ulla Astman.

-Vi fulgte reglerne som de var tidligere, og vi ser frem til at følge reglerne, som de bliver nu. Og det er en klar fordel, at der nu bliver mindre usikkerhed for patienterne. Så vi ser frem til, at borgerne i højere grad nu bliver tilgodeset, siger Ulla Astman.

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Jane Brodthagen, seniorkonsulent
Center for Sundhed og Sociale indsatser
T:3529 8221
M:2917 0904
E:jnb@regioner.dk

 

Torsten Ellermann Eriksen, presserådgiver
Kommunikation
4020 2057
E:tee@regioner.dk

Relaterede nyheder

Læs mere

Debat: Hold øjnene på vejen i en sundhedsreform

Vi har ventet længe, men nu er den her: Eksperternes rapport med anbefalinger til en ny struktur for sundhedsvæsenet. Den kan anbefales som sommerens must-read for alle os, der er optagede af at styrke borgernes sundhedsvæsen. Det skriver Anders Kühnau og Mads Duedahl, hhv. formand og næstformand i Danske Regioner, i Avisen Danmark.

Læs mere

Alle fem regioner har samarbejdet om nyt IT-system, så ambulancerne kan bruges mere effektivt

Nu har alle fem regionale vagtcentraler i Danmark fuldt overblik over, hvor alle ambulancer i landet befinder sig. En ny tværregional IT-løsning betyder en hurtigere og mere effektiv udnyttelse af ambulancerne til gavn for borgerne.

Læs mere

Regionerne: Giv os et større ansvar på det specialiserede socialområde

Debatten om sundhedsvæsenets struktur er i disse uger på sit højeste. Et område er dog gået under radaren. Nemlig det specialiserede socialområdet, som sundhedsstrukturkommissionen foreslår fjernet fra regionerne. Vi bør gå den stik modsatte vej og give regionerne et større ansvar end i dag.

Læs mere

Saml ansvaret for sundheden i de fem eksisterende regioner

Danske Regioners bestyrelse foreslår i et nyt høringssvar en fjerde model til en ny struktur i sundhedsvæsenet. Modellen samler ansvaret for sundhedsopgaverne i de nuværende fem regioner og sikrer de vigtigste forbedringer i sundhedsvæsenet – uden at spille hasard med årtiers fremskridt på hospitalerne.

Læs mere