Kun overgået af Sverige og Schweiz. Sådan ligger landet, når det sammenlignet med befolkningsstørrelsen gælder vores position på området for forskning i personlig medicin. Det viser en rapport, som Damvad Analytics har udarbejdet for Danske Regioner, og er lavet ud fra antallet af videnskabelige publikationer.
Analysen er iværksat af Danske Regioner for at kortlægge, hvilken position forskning og virksomheder har på området. Baggrunden er, at Danske Regioner har vedtaget en plan, der skal styrke udviklingen af personlig medicin i fremtiden.
Analysen fra Damvad Analytics viser, at dansk forskning på området er både veletableret og velrenommeret: Danske artikler om genetik og medicin citeres fx tre gange så ofte i forhold til det nordiske gennemsnit.
100 virksomheder på området
Samtidig opgøres antallet af virksomheder, der kan sikre, at forskningen omsættes til nye produkter. Optællingen viser, at der er knap 100 virksomheder indenfor områder som pharma, medico, biotek og it, beskæftiger sig med personlig medicin. 18 af dem har personlig medicin som et centralt forretningsområde, mens de resterende 81 beskæftiger sig med personlig medicin som en del af deres aktivitet. Antallet er afgørende, da det er virksomheder, der kan sikre beskæftigelse på området i fremtiden.
Rapporten fremhæver, at en homogen befolkning og stærke patient-data kan give virksomhederne en førerposition i fremtiden.
Gode muligheder for mere personlig medicin
Næstformand for Danske Regioner, Jens Stenbæk, glæder sig over konklusionerne:
- Der er vækst- og job-muligheder på dét her område, og det er en positiv sidegevinst i forhold til det primære mål, som er en bedre sundhedstilstand for borgerne, siger han.
Dansk Biotek, der er brancheorganisation for virksomheder, der beskæftiger sig med bioteknologi, hæfter sig også ved, at virksomhederne herhjemme allerede er godt med. De kan imødese vækst, hvis positionen bliver styrket mere end i andre lande, der også har kikkerten rettet mod et område som personlig medicin:
- Specielt inden for udvikling af ny kræftmedicin har personlig medicin en kæmpe potentiale, og data fra f.eks. 100.000 gensekventeringer, kan vie en stærk platform for danske virksomheder, siger Martin Bonde, der er formand for brancheorganisationen Dansk Biotek.
Læs rapporten.