Otte overordnede nationale mål skal være med til at holde fokus på det, som gør en positiv forskel for patienterne i det danske sundhedsvæsen. Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde, Danske Regioner og KL har indgået en politisk aftale om otte nationale mål for sundhedsvæsenet og en række indikatorer, som viser udviklingen for de aftalte mål.
De nationale mål skal sikre, at alle sundhedsvæsenets aktører - sygehusene, kommunerne og almen praksis - arbejder i en tydelig og fælles retning mod højere kvalitet og samtidig gøre det lettere at overskue, hvor der er behov for forbedringer.
De otte nationale mål er:
- Bedre sammenhængende patientforløb
- Styrket indsats for kronikere og ældre patienter
- Forbedret overlevelse og patientsikkerhed
- Behandling af høj kvalitet
- Hurtig udredning og behandling
- Øget patientinddragelse
- Flere sunde leveår
- Mere effektivt sundhedsvæsen
Bedre kvalitet for patienterne
For sundheds- og ældreminister Sophie Løhde er det vigtigt, at målene udtrykker en fælles politisk og ambitiøs retning for den ønskede udvikling af det danske sundhedsvæsen.
- Jeg er glad for, at vi nytænker kvalitetsarbejdet ved at udvælge få og forpligtende nationale mål, som selvfølgelig skal ses i sammenhæng med regeringens politiske visioner på sundhedsområdet. Sundhedsvæsenet har allerede en høj kvalitet, men vi kan stadig gøre det bedre. Patienterne vil gerne have den bedste kvalitet i behandlingen, uanset hvor de bor, og det skal vi give dem. Med de nationale mål bliver det både mere enkelt og gennemskueligt at se, om kvaliteten i sundhedsvæsenet flytter sig i den rigtige retning, og det er selvfølgelig til gavn for patienterne, siger Sophie Løhde.
For hver af de otte nationale mål er der udvalgt en række indikatorer, f.eks. hjertedødelighed, forebyggelige indlæggelser for ældre og kræftoverlevelse, som konkretiserer de overordnede mål. En årlig statusrapport skal vurdere, om indikatorerne - og dermed målene - har udviklet sig i den ønskede retning.
Et "trafiklys" med farverne rød, gul eller grøn viser, hvorvidt der på overordnet plan er tale om en positiv eller negativ udvikling, og om niveauet ligger over eller under landsgennemsnittet.