Antallet af MR-scanninger, som konkurrenceudsættes ved at regionerne køber dem af private efter udbudsrunder, er på tre år steget til en ny rekord.
I første halvår af 2015 blev 23.860 scanninger udført af private, efter at regionerne havde sendt dem i udbud. Det er en stigning på 56 procent i forhold til første halvår af 2013, viser tal fra Danske Regioner.
Dermed står private sundhedsleverandører for mere end hver fjerde af de planlagte scanninger herhjemme, og det er rekordmange.
Flere patienter udredes til den rigtige pris
- Det gælder om at få udredt flere patienter. Og når regionerne sørger for, at det sker efter udbud, så er vi sikre på at få mest muligt ud af skatteydernes penge, siger næstformand for Danske Regioner, Jens Stenbæk.
- Både pris og kvalitet er i fokus, og fordelen ved udbudsrunderne er, at vi på den måde kan skrue op og ned for kapaciteten. Private klinikker udgør ganske enkelt en buffer, som betyder, at ventetiderne heldigvis bliver kortere, end de ellers ville være, lyder det fra Jens Stenbæk.
Rapport: Billigere end fritvalgsordning
Også fra anden side er der ros til den fælles indsats: Når regionerne udbyder opgaver til private, sker det overordnet set i et godt samarbejde. Det er konklusionen i en rapport fra Rådet for Offentligt-Privat Samarbejde, der er nedsat af Konkurrence og Forbrugerstyrelsen.
Rapporten fastslår, at regionerne har økonomiske fordele ved at udbyde opgaver til private frem for at betale private for enkeltydelser via det frie udvidede sygehusvalg.
Fem typer af opgaver, der sendes i udbud, bliver vurderet i rapporten: Udover MR-scanninger gælder det urinvejslidelser, neurologi, operationer mod grå stær og ortopædkirurgi.