Gå til indhold

Der skabes arbejdspladser i hele Danmark

Samtlige regioner har både skabt og tabt arbejdspladser fra 2010-2013, viser ny stor kortlægning af vækstens danmarkskort. Vækstmulighederne skal udnyttes i hele landet, siger Carl Holst, næstformand i Danske Regioner

Region Hovedstaden har fra 2010-2013 skabt 9750 job netto og er dermed den region med flest vundne arbejdspladser. Men samtlige regioner har skabt tusindvis af arbejdspladser i perioden, og flere udkantsområder har oplevet positiv vækst - stik imod den gængse fortælling de seneste år.

Det viser den helt nye undersøgelse ”Hvor foregår jobvæksten nr. 2” udarbejdet af Region Syddanmark for Danske Regioner og regionerne. Undersøgelsen er offentliggjort den 23. april 2015.

- Nu kan vi definitivt gøre op med den udbredte forkerte opfattelse, at der kun skabes arbejdspladser omkring hovedstadsområdet. Det er stærkt, at landets hovedstad genererer så mange job, men i regionerne ønsker vi et Danmark i balance, og derfor skal der være gode betingelser for at drive virksomhed i hele landet. Og det er der faktisk, siger Carl Holst, næstformand i Danske Regioner.

Vækst/jobbalance

De gode betingelser for vækst udgøres blandt andet af regionernes vækstfora, som frem mod 2020 årligt investerer cirka 350 millioner kroner fra EU’s strukturfonde i det danske regionale erhvervsliv. Den nye undersøgelse klarlægger, at jobvæksten er mest markant omkring Danmarks større byer, men at også kommuner som Thisted, Ikast/Brande og Billund klarer sig flot.

- Og det viser jo, at vækstpotentialet er til stede i hele landet, når de rigtige rammer skabes. I regionerne ønsker vi at skabe bedre sammenhæng mellem land og by med blandt bedre fordeling af uddannelsesmulighederne, bedre infrastruktur og investeringer i kyst- og naturturisme. Som borger i Danmark skal man kunne finde arbejde, uanset hvor i landet man bosætter sig, siger Carl Holst.

Samlet set viser ”Hvor foregår jobvæksten nr. 2”, at i perioden 2010-2013 har 34 kommuner vundet arbejdspladser, mens 64 kommuner har tabt arbejdspladser. Regionerne Nordjylland og Hovedstaden har haft jobtilvækst, men regionerne Midtjylland, Syddanmark og Sjælland har tabt arbejdspladser.

Læs mere:
Hvor foregår jobvæksten? (pdf) - tværregionale analyser af beskæftigelsen i Danmark fra 1996 til 2013 - rapport nr. 2