Flere steder i landet er grundvandsressourcen overudnyttet. Der pumpes mere vand op, end der dannes. Primært til drikkevand. Samtidig er det ofte netop i de mest overudnyttede områder, at der findes flest jord- og grundvandsforureninger, og derfor her at den regionale indsats efter jordforureningsloven er størst. Denne indsats omfatter bl.a. oppumpning, rensning og genudledning af vand fra såkaldte afværgetekniske anlæg, og da netop denne form for afværge er en af de få metoder der kan anvendes på PFAS-forureninger, så er det sandsynligt, at den oppumpede mængde vil øges fremover.
I 2023 blev der på landsplan pumpet 3,5 million kubikmeter grundvand op på regionernes tekniske afværgeanlæg. Det svarer til 1,5 % af Danmarks samlede vandforsyning, eller til Roskildes vandforsyning. Det er vand, der renset, og som ikke kan bruges som drikkevand, men som er oplagt at bruge som teknisk vand. Alligevel blev blot 10 % genanvendt i Region Hovedstaden, som har den største del af vandet, og hvor ressourcen i særlig grad er under pres.
Det er Danske Regioners opfattelse, at der ikke er nogen juridisk hindring for, at regionerne kan forsyne fremtidige tekniske vandforsyninger med teknisk vand fra deres afværgeanlæg. Danske Regioner finder det vigtigt, at det fortsat forholder sig således også i en kommende lov om forsyning med teknisk vand.
Region Hovedstaden har fået udarbejdet vedhæftede notat som belæg for dette forhold. Vi skal dog med henvisning til notatet gøre opmærksom på, at regionen som udgangspunkt er forpligtet til at forfølge den økonomisk set mest optimale løsning. Regionerne vil gerne medvirke til en bæredygtig vandressourceforvaltning, men da opgaven med forsyning med teknisk vand ikke er omfattet af regionsloven, skal vi bemærke, at muligheden for dette i udkastet til lovforslag alene er placeret hos de fremtidige tekniske vandselskaber, som der tilsyneladende ikke er mulighed for, at regionerne kan oprette. Vi vil opfordre til, at en løsning for nyttiggørelse af regionernes afværgevand indarbejdes i lovforslaget.
Vi skal også bemærke, at der er en klar forventning om, at generelle bæredygtighedshensyn fremover bliver en del af den offentlige indsats efter jordforureningsloven, som følge af artikel 15 i Jordmoniteringsdirektivet, der er under trilogforhandlinger nu.
Vend meget gerne tilbage, hvis I har brug for mere viden om den vandressource, som regionerne kan stille til rådighed som teknisk vand, eller hvis I ønsker at drøfte løsningsmuligheder.
Venlig hilsen
Bente Villumsen
Leder af Regionernes Videncenter for Miljø og Ressource
Læs også Danske Regioners høringssvar i pdf-format herunder: