Gå til indhold

Danske Regioners høringssvar vedrørende tilladelsesprocessen for vedvarende energi og fremskyndelse af vedvarende energi

Energistyrelsen har den 13. maj 2024 sendt henholdsvis ”Udkast til ændring til bekendtgørelse om kontaktpunkt og tidsfrister for VE-tilladelsesprocessen m.fl.” (bekendtgørelse om VE-tilladelsesprocessen) samt ”Udkast til bekendtgørelse om fastsættelse af supplerende bestemmelser for anvendelse af visse dele af Rådets forordning (EU) 2022/2577 om en ramme for fremskyndelse af udbredelsen af vedvarende energi mm.” (bekendtgørelse om fremskyndelse af VE) i høring. Danske Regioner takker for muligheden for at svare på disse høringer og kvitterer med et samlet høringssvar.

Danske Regioner ser først og fremmest positivt på viljen til at fremskynde udbygningen af vedvarende energi (VE) og øge tempoet i tilladelsesprocessen for elnet- og VE-projekter i forhold til at opnå klimamålsætninger og sikre forsyningssikkerheden.

Udkastet til bekendtgørelsen om fremskyndelse af VE lægger op til at visse dele af nødforordningen forlænges frem til juli 2025, hvor forordningen udløber. Det indebærer bl.a. mulighed for undtagelse fra miljøkonsekvens- og artsbeskyttelsesvurderinger for konkrete VE- eller netinfrastruktur-projekter, hvis det pågældende projekt er udlagt i den fysiske planlægning og har fået foretaget en strategisk miljøvurdering af plangrundlaget.

Danske Regioner har ingen bemærkninger til indholdet i de supplerende bestemmelser. Dog forudsætter Danske Regioner, at der i forbindelse med udlægninger af VE-anlæg fortsat tages hensyn til risici for jordforureninger samt allerede udpegede områder til råstofindvinding.

De fem udkast til bekendtgørelser vedrørende tilladelsesprocessen for VE-an-læg har til formål at supplere og gennemføre EU-regler om fremme af VE, herunder fastsættelse af regler om fravigelse fra visse miljø- og naturbeskyttelse. Bekendtgørelserne lægger bl.a. op til en forkortelse af frister for tilladelsesprocessen for sol på kunstige konstruktioner. Endvidere bliver planlægning, udbygning og drift af VE angivet som en væsentlig samfundsinteresse, indtil der er opnået klimaneutralitet. Hertil indfører bekendtgørelserne bestemmelser om, at VE-projekters påvirkninger af beskyttede arter ikke betragtes som forsætlige, såfremt der er fastsat passende afbødende foranstaltninger.

Danske Regioner har ingen bemærkninger til indholdet i disse udkast, der har til formål at fremme VE i Danmark. Det er dog en bekymring, om ændringerne reelt vil understøtte en hurtigere udbygning af VE-kapaciteten i Danmark og dermed bidrage positivt til klimamålsætningerne. Det er f.eks. blevet fremhævet af NEKST, at flere VE-projekter bliver forsinket grundet manglende myndighedskapacitet i planlægningsprocesser og kompetenceknaphed i de pågældende myndigheder. Det er derfor også en overvejelse værd, at muligheden for at accelerere tempoet i den danske VE-udbygning i højere grad ligger i opgaveløsningen, og hvor opgaven er placeret.

Endelig vil Danske Regioner gerne gøre opmærksom på det generelle behov for helhedsorientering i arealplanlægningen og øget sammentænkning af arealinteresser og hensyn på tværs af sektorer. Den grønne omstilling afhænger både af, at energisektoren omstiller sig, og at der bliver set samlet på hensyn til klimatilpasning, råstofindvinding, drikkevandsbeskyttelse, natur og biodiversitet. Vi bør udnytte arealernes potentiale bedst muligt og tænke i synergier, som Klimarådet ligeledes netop har peget på. Dette kræver øget strategisk arealplanlægning på tværs af interessenter og myndigheder.

Læs også Danske Regioners Høringssvar i pdf-format herunder:

Høringssvar vedrørende tilladelsesprocessen for vedvarende energi og fremskyndelse af vedvarende energi (pdf)