Gå til indhold

Uddannelse

Regionerne har ansvar for at koordinere udbuddet af ungdoms- og voksenuddannelser.

Regionerne arbejder for, at der er et varieret udbud af uddannelsesmuligheder i hele landet.

Regionerne koordinerer udbuddet af erhvervsuddannelser og gymnasiale uddannelser, der samlet kaldes ungdomsuddannelser.

Regionerne har også koordinerende ansvar på voksenområdet i forhold til udbuddet af forberedende voksenundervisning og ordblindeundervisning.

Kvalitetsudvikling af voksen- og ungdomsuddannelserne er i fokus i regionerne. Regionerne kan give tilskud til projekter på uddannelsesområdet. Fx projekter, der handler om flere lærepladser til erhvervsuddannelserne eller efteruddannelse af lærere.

 

Regionernes arbejde med fordeling af elever til gymnasierne

Regionerne spiller en stor rolle i fordelingen af elever til gymnasierne. Regionerne har bl.a. ansvar for at fastlægge kapacitet for gymnasierne. Det vil sige bestemme, hvor mange elever der er kan gå på de forskellige gymnasier. Målet er at sikre pladser til alle og at understøtte et varieret udbud af uddannelser i hele landet. Børne- og Undervisningsministeriet har midlertidigt opgaven med at fastlægge kapacitet frem til 2026/27.

Elever, som ikke fordeles af Børne- og Undervisningsministeriets centrale elevfordelingsmekanisme, fordeles manuelt af regionerne ud fra elevernes prioriterede uddannelsesønsker og transporttid til gymnasierne. 

Regionerne behandler klager fra elever, der er blevet fordelt til et gymnasie, de ikke har ønsket.


Regionernes arbejde med voksen- og ordblindeundervisning

Regionerne samarbejder med voksenuddannelsescentrene (VUC) og andre udbydere om at sikre, at det er muligt at få er voksen- og ordblindeundervisning i hele landet. 

Voksen- og ordblindeundervisningen er for dem, der har et ønske om at blive bedre til at læse, stave, skrive, regne eller bruge digitale løsninger. Målet er at blive i stand til at tage videre uddannelse eller generelt klare sig bedre i hverdagen.

Pia Mulvad Reksten,
Chefrådgiver
T 2349 8128
M 2349 8128
E piamr@regioner.dk
Pia Mulvad
RELATEREDE NYHEDER

Læs mere

Der er brug for at investere i praktikken på professionsuddannelserne

Regionerne er store uddannelsespladser. Praktik udgør op til 50% af uddannelsen på mange professionsuddannelser. Alligevel er det et område, regionerne selv skal finde midler til inden for deres eget budget i konkurrence med patientbehandlingen. Derfor skal området prioriteres.

Læs mere

EPX styrker yderområderne, hvis de placeres rigtigt

Nye beregninger fra Danske Regioner viser, at gymnasiereformen giver nye uddannelsesmuligheder i de egne, der er mest udfordrede. Den nye EPX-uddannelse styrker yderområderne, hvis de placeres rigtigt.

Læs mere

Danske Regioner: Positive tiltag i ny aftale om reform af professionsbachelor- og erhvervsakademi-uddannelser

Den nye aftale har som mål at skabe bedre og mere praksisnære professionsuddannelser. Den anerkender regionerne som meduddannere, og sætter fokus på at styrke samarbejdet mellem praktikstederne og uddannelsesinstitutionerne. Samtidig bliver der som noget helt nyt afsat et fast tocifret millionbeløb om året, der direkte skal styrke praktikstederne.

Læs mere

Regioner og sygeplejersker: Der er brug for en national plan for sygeplejerskers specialuddannelser

Med den hastige udvikling i sundhedsvæsenet er der et øget behov for at bygge videre på sygeplejerskernes kompetencer efter uddannelsen. Derfor skal vi have et nationalt blik på, hvilke specialuddannelser vi har brug for fremover, skriver Dorthe Boe Danbjørg og Anders Kühnau.

Læs mere