I Danmark er der fem regioner, som alle har et regionsråd, der styrer den enkelte region. Til regionalvalget vælger man 41 medlemmer til hvert af de fem regionsråd. I spidsen for hvert regionsråd er regionsrådsformanden, som vælges af regionsrådets medlemmer.
Selvom du måske ikke tænker på din region til daglig, har de regionale beslutninger om eksempelvis sundhed, miljø og uddannelse betydning for din hverdag. Til regionalvalget har du mulighed for at påvirke og få indflydelse på de regionale beslutninger med din stemme.
Din stemme har indflydelse på din region – og din hverdag
Til regionalvalget har du mulighed for at bruge din stemme til at få indflydelse på de mange vigtige beslutninger, der træffes i din region. Det gælder især beslutninger om, hvordan vores sundhedsvæsen skal indrettes. Det er nemlig regionernes hovedopgave at styre det danske sundhedsvæsen og blandt andet sikre dig adgang til en alment praktiserende læge, hospitaler og psykiatrisk behandling.
Regionerne har også ansvaret for en række opgaver inden for socialområdet, miljø og forurening, den kollektive trafik og uddannelse. Det betyder, at det er regionernes ansvar at planlægge den regionale udvikling inden for disse områder i samarbejde med kommunale og lokale aktører.
Endelig er regionerne arbejdsgivere for personale ansat i sundhedssektoren og skal dermed forhandle løn og arbejdsvilkår med de ansatte.
Bliv klogere på din region
Ansvaret for regionerne ligger hos landets folkevalgte regionsrådsmedlemmer, der dagligt arbejder for at sikre, at hospitalerne og de andre regionale ansvarsområder fungerer bedst muligt, og at det sker i et tæt samarbejde mellem regionerne. Regionsrådsmedlemmerne står til ansvar over for borgerne. Det er med til at sikre, at borgerne i regionen bliver hørt – både dem der bor på landet og i byerne.
Læs mere om de fem regioner: