Det nye OUH har nået endnu en milepæl
Byggepladsen summede af liv, da cirka 1.000 håndværkere og samarbejdspartnere var mødt op til rejsegilde på det nye Odense Universitetshospital 20. september. Bygningerne er nu rejst, og dagen, hvor syddanskerne kan tage deres nye, moderne sygehus i brug, er rykket et stort skridt nærmere.
Der var pølser og kakaomælk i lange baner, taler og musik og en afsløring af det nye sygehus bygget i LEGO, da Region Syddanmark 20. september holdt rejsegilde på det nye Odense Universitetshospital (OUH).
Byggeriet af sygehuset er nu nået så langt, at håndværkerne er ved at montere facader og vinduer. Derfor var de cirka 650 håndværkere, der er på byggepladsen lige nu, samt en lang række rådgivere og samarbejdspartnere inviteret til rejsegilde.
Det nye OUH kommer til at omfatte cirka 284.000 kvadratmeter sygehus, og bliver dermed Danmarks største nybyggede sygehus.
Rejsegildet var både en fejring af sygehuset og den såkaldte serviceby, der blandt andet skal rumme storkøkken og centrallager.
Regionsrådsformand Stephanie Lose, 9-årige Silje og sundhedsminister Magnus Heunicke flankeret af to håndværkere fra byggepladsen sætter de sidste klodser på en LEGO-model af det nye OUH. Silje er patient på H.C. Andersens børnehospital på OUH og har både været med til første spadestik og byggestart på det nye universitetshospital (Foto: Maria Tuxen Hedegaard). LEGO-modellen af det nye OUH er skænket af Brick Works.
Visioner bliver til virkelighed
Både sundhedsminister Magnus Heunicke (S), regionsrådsformand Stephanie Lose (V) og Karsten Uno Petersen (S), formand for Anlægs- og innovationsudvalget i Region Syddanmark, deltog i rejsegildet.
Regionsrådsformand Stephanie Lose glæder sig over, at byggeriet nu er nået så langt, og takker håndværkerne for deres indsats:
- Det er fantastisk at have de mange håndværkere samlet til rejsegilde og kunne sige dem direkte tak for deres store arbejde med at bygge det, der bliver til Danmarks største nybyggede sygehus. Når man står midt i byggeriet, fornemmer man virkelig, hvor kæmpestort et projekt, vi er i gang med. Det er vores vision at skabe et moderne og fleksibelt sygehus, som kan måle sig med de bedste sygehuse i Danmark og Europa, og den vision er godt på vej til at blive virkelighed. Det er allerede nemt at forestille sig, hvordan det færdige sygehus kommer til at se ud.
Infrastrukturen er vigtig
Ud over regionsrådsformandens tale var der også taler af sundhedsminister Magnus Heunicke, formanden for Anlægs- og innovationsudvalget, Karsten Uno Petersen, og Simone Bonauguro, direktør for entreprenøren OHTP I/S, som bygger sygehuset.
Karsten Uno Petersen glædede sig blandt andet over letbanens integration i sygehuset:
- Infrastruktur er en vigtig ting, når vi taler sygehuse. Derfor glæder det mig meget, at vi allerede nu kan se letbanens spor krydse igennem byggeriet. Det vidner om, hvor nemt og hurtigt det bliver for både patienter, pårørende og medarbejderne at komme til og fra sygehuset. Og når vi taler infrastruktur, så er der jo også sygehusets egen infrastruktur, hvor en underjordisk tunnel mellem servicebyen og sygehuset bliver en helt central nerve i transporten af alt fra medicin, mad og sengelinned til operationsudstyr og kitler.
Får nøglerne i sensommer 2023
Det er planen, at Region Syddanmark får nøglerne til det nye sygehus overrakt af entreprenørerne i sensommeren 2023. Derefter kommer en længere periode med klargøring af bygningerne, før de første patienter rykker ind på det nye sygehus.
Fakta
- Omkring 650 håndværkere arbejder lige nu med at bygge sygehuset og den tilhørende serviceby. Antallet forventes at stige til omkring 1000-1200 håndværkere senere i byggeperioden.
- Den italienske entreprenør OHTP bygger sygehuset, mens 5E Byg bygger servicebyen.
- Sygehuset får i alt 833 sengestuer. Det er alle enestuer med eget toilet og bad. Derudover vil der være 52 operationsstuer, 374 ambulatorier og et daghospital.
- Sygehusets serviceby rummer sterilcentral, regionalt lager, sygehusets køkken og logistikcentral.
- Servicebyen skal tage imod alle varerne til sygehuset. Det drejer sig om, hvad der svarer til cirka 321.300 indkøbsvogne med forbrugsvarer om året. Derudover skal servicebyen håndtere 1.605 tons dagrenovation, 392 tons klinisk affald, 294 tons pap og 89 tons papir om året. Oveni kommer vasketøj og behandlingsredskaber.
- Letbanen kommer til at køre ind igennem det nye sygehus, hvor der vil være 2 stop tæt på sygehusets indgange.
- Sygehuset kommer til at koste 8,4 mia. kr., hvoraf de 7,6 mia. kr. er statslige kvalitetsfondsmidler.