Rørpost og automatisering sikrer hurtigere blodprøvesvar til patienterne
I forbindelse med til- og ombygningen på Regionshospitalet Viborg indføres rørpost og et nyt fuldautomatisk analysesystem til blodprøver. De nye systemer betyder hurtigere svar på blodprøver og dermed også hurtigere behandling til patienterne.
*PRESSEMEDDELELSE FRA REGION MIDTJYLLAND*
Det nye rørpostsystem er skræddersyet til de mange blodprøver, der daglig tages på hospitalets afdelinger og sendes til analyse på Klinisk Biokemisk Afdeling.
I dag begynder hospitalets bioanalytikere hver morgen dagen med en rundtur til afdelingerne, hvor de tager blodprøver på op mod 150 patienter, inden de går retur til Klinisk Biokemisk Afdeling for at få prøverne analyseret. Fremover vil de kunne sende prøverne af sted løbende fra de 10 sendestationer i rørpostsystemet ude på de enkelte afdelinger. Frem for at få en bunke prøver til analyse på én gang, vil prøverne altså fremover tikke ind i systemet løbende, efterhånden som de bliver taget.
- Vi får et bedre prøveflow, så vi kan sende svar tilbage til afdelingerne og patienterne meget hurtigere end i dag. På samme måde vil afdelingerne have mulighed for at prioritere, hvilke prøver der er vigtigst at få svar på først, siger ledende bioanalytiker Frank Andersen fra Klinisk Biokemisk Afdeling.
Med det nye rørpostsystem kan bioanalytikerne løbende sende blodprøver fra afdelingerne direkte til analyse i Klinisk Biokemisk Afdeling. Foto: Timedico, TEMPUS600
Op til 1,5 times hurtigere svartid
Mens bioanalytikerne i dag kan sende svar på en rutineblodprøve inden for fire timer, vil afdelingerne fremover få svar væsentligt hurtigere. Det betyder blandt andet, at afdelingerne ofte vil kunne have svar klar inden stuegang og dermed få iværksat den korrekte behandling hurtigere eller få udskrevet patienten og skabt plads til næste patient. Bioanalytikerne tager blodprøver døgnet rundt alle dage, og årligt bliver det til prøver fra omkring 250.000 patienter. Rundt regnet 600.000 prøveglas om året – plus de udefrakommende prøver fra de praktiserende læger. Dermed er den tidsmæssige gevinst til at få øje på.
Samtidig med at svartiden på rutineblodprøver reduceres markant, vil bioanalytikerne også fremover håndtere hastende og livsvigtige prøver mærkbart hurtigere end i dag.
Enkelt, stabilt system
Rent praktisk består det kommende rørpostsystem af i alt 10 sendestationer fordelt i det kommende akutcenter og i det eksisterende hospital. Stationerne, der i brugervenlighed mest af alt minder om supermarkedernes flaskeautomater, installeres på de sengeafsnit og klinikker, hvor der typisk tages flest prøver. Herfra sendes prøverne med trykluft ned til det kommende, fuldautomatiske analysesystem på Klinisk Biokemisk Afdeling. Dermed håndteres prøven kun én gang og kommer hurtigt og sikkert frem.
- Vi har valgt et helt enkelt rørpostsystem, som udelukkende bruges til blodprøver, og hvor hver sendestation sender direkte ned til Klinisk Biokemisk Afdeling. Det betyder, at vi får et meget stabilt og driftssikkert system og ikke skal bekymre os om en masse ting, der kan gå i stykker eller havne uønskede steder, forklarer teknisk projektleder Anders Strandgaard Olsen fra hospitalets Projektafdeling.
Han peger samtidig på, at det valgte rørpostsystem udmærker sig ved at bestå af smalle rør, som kan bygges ind i såvel det nye akutcenter som det eksisterende hospital.
Håndværkerne begynder i løbet af de kommende måneder at installere det nye system, og første blodprøve ventes at kunne sendes af sted med rørpost i begyndelsen af 2018, hvor også det nye automatiske analysebånd vil være i drift.
Yderligere oplysninger:
- Ledende bioanalytiker Frank Andersen, Klinisk Biokemisk Afdeling, Regionshospitalet Viborg, tlf. 7844 3403
- Teknisk projektchef Anders Strandgaard Olsen, Projektafdelingen, Regionshospitalet Viborg, tlf. 2490 8950