Ny analyse: Danskerne henter markant mere medicin på apoteket
Siden 2007 er danskernes køb af tilskudsmedicin fra apoteket steget med 38 procent. Det viser en ny analyse, der også fastslår, at udviklingen de seneste to år har givet regionerne ekstraudgifter for mere end 600 millioner kroner.
Danskerne får udleveret mere og mere medicin på apoteket. En ny analyse fra Danske Regioner viser, at danskernes forbrug er steget med hele 38 procent siden 2007, selvom antallet af danskere, der får medicin, har ligget rimelig konstant i perioden.
Alene i 2019 lød stigningen på 4,1 procent sammenlignet med året før, og særligt blandt den ældre del af befolkningen er forbruget af tilskudsberettiget medicin steget markant.
De nye tal vækker opmærksomhed hos formand for Danske Regioner, Stephanie Lose:
- Lægemidler spiller en afgørende rolle i behandlingen af sygdomme, og god medicin er hver dag med til at give rigtig mange danskere et bedre og længere liv. Det er overordnet set en utrolig positiv udvikling, der blandt andet skyldes en masse dygtige danske virksomheder og forskningsmiljøer, som hele tiden udvikler nye, forbedrede lægemidler til gavn for patienterne, siger hun og fortsætter:
- Men det er selvfølgelig afgørende, at patienterne kun tager den medicin, der har reel værdi for deres behandling – ellers risikerer effekten i stedet at blive bivirkninger, afhængighed og dårligere livskvalitet. Og jeg må indrømme, at de seneste års udvikling gør mig bekymret. I regionerne vil vi derfor nu se nærmere på, hvordan vi på tværs af hele sundhedsvæsenet kan sikre, at patienterne får den rigtige tilskudsmedicin i de rette mængder.
Medicinudgifterne fortsætter himmelflugt
Analysen viser også, at regionernes udgifter til tilskudsmedicin de seneste to år er steget med mere end 600 millioner kroner. Udviklingen sker efter, at udgifterne ellers i en årrække har ligget på et stabilt eller endda faldende niveau, blandt andet på grund af en række patentudløb. Prognoser viser desuden, at udgifterne forventes at stige yderligere i de kommende år.
Regeringen og Danske Regioner forhandler netop nu om regionernes økonomi i 2022, og hvis regionerne fortsat skal kunne tilbyde den nyeste medicin, er der brug for, at regeringen giver sundhedsvæsenet et væsentligt økonomisk løft ved forhandlingerne, lyder det fra Stephanie Lose:
- Når medicinregningerne bare vokser og vokser, lægger det et kæmpe pres på ressourcerne i vores sundhedsvæsen, hvor medarbejderne i forvejen løber rigtig stærkt. Hvis vi fremover skal kunne tilbyde patienterne den nyeste og bedste behandling, kræver det, at regeringen er klar til at finde de nødvendige midler til os, siger hun.
Den nye medicinanalyse præsenteres i forbindelse med Danske Regioners årlige generalforsamling, der i år løber af stablen i dag, torsdag den 20. maj. Analysen blev besluttet på sidste års generalforsamling.