En stuegang, der er blevet vendt på hovedet for sikre bedst mulig inddragelse af patienter og pårørende. Det er ordene, som beskriver initiativet, der i dag kan kalde sig vindere af Årets Borgerinddragende Initiativ 2019.
Den Involverende Stuegang vinder prisen for Årets Borgerinddragende Initiativ 2019
Spændingen blev udløst i dag på Danske Regioners Generalforsamling. Det blev Den Involverende Stuegang fra Region Hovedstaden, der tog prisen for Årets Borgerinddragende Initiativ 2019. Initiativet sætter barren for patient- og pårørendeinddragelse rigtig højt, siger Stephanie Lose, formand for Danske Regioner.
Fokus på inddragelse af pårørende
I år var prisens fokus på inddragelse af pårørende, og det er lige præcis det, den Involverende Stuegang – eller DIS - ved Neurocenteret på Rigshospitalet har sat i system. Et behandlingsforløb her starter nemlig med en uforstyrret snak, hvor informationer deles og beslutninger træffes i et fællesskab mellem patienter, pårørende og sundhedspersonale.
- Jeg er rigtig glad for, at jeg kan overrække prisen til Den Involverende Stuegang. Det er helt på sin plads, at det er DIS, der løber med æren, for initiativet sætter barren for patient- og pårørendeinddragelse rigtig højt. Det er til stor inspiration for alle os, der arbejder i sundhedsvæsenet, siger Stephanie Lose, der er formand i Danske Regioner.
Inddragelse er alfa og omega
Klinisk lektor ved neurocentret på Rigshospitalet Helle Klingenberg Iversen er stolt over, at DIS nu kan kalde sig vinderen af Årets Borgerinddragende Initiativ 2019. Ifølge hende er inddragelse af patienter og pårørende afgørende for et trygt og sammenhængende behandlingsforløb:
- DIS sikrer en direkte kommunikation, hvor alle har hørt de samme beslutninger og baggrunden for dem. Det giver sammenhæng og tryghed, siger Helle Klingenberg Iversen.
Borgerinddragelse er alfa og omega i fremtidens sundhedsvæsen, understreger Stephanie Lose:
- Regionerne arbejder hver dag for at gøre styrke borger- patient og pårørendeinddragelsen i behandlingsforløb, og derfor er det vigtigt at hylde projekter og initiativer som DIS og de andre nominerede, der er særligt gode til netop det.
Stærkt felt af nominerede
Hele 33 initiativer var i år indstillet til prisen. Det var et stærkt felt af nominerede, der hver især var med i kapløbet om prisen, æren og de 10.000 kr. til forbedring af de fysiske rammer, der følger med vindertitlen.
Region Hovedstaden var foruden vinderinitiativet repræsenteret af to andre initiativer: Kurser til børn, som er pårørende i psykiatrien og Forældrementorer i børne- og ungdomspsykiatrien. I Region Midtjylland var et initiativ, der tilbyder opfølgende samtaler efter behandling på intensivafdelingen nomineret. Også et initiativ, hvor pårørende til unge med psykoser ringes op en gang om ugen i Region Nordjylland, var nomineret.