Regional udvikling
Herunder kan du læse om nogle af Danske Regioners særlige indsatser indenfor regional udvikling i 2016.
Kvalificeret arbejdskraft
Virksomhederne får større og større udfordringer med at rekruttere den rette arbejdskraft. På den baggrund kom Danske Regioner i 2016 med et politisk udspil med ti anbefalinger til, hvor vi kan imødegå den fremtidige ubalance på arbejdsmarkedet. Anbefalingerne blev bragt med til bordet i forbindelse med trepartsforhandlingerne.
Et afgørende skridt for at sikre den nødvendige faglærte arbejdskraft fremover er at gøre erhvervsuddannelserne mere tilgængelige for de unge. Regionerne har i forbindelse med den nye udbudsrunde for erhvervsuddannelser haft succes med at sikre en bedre geografisk uddannelsesdækning. Fra sommeren 2017 vil der være 53 flere muligheder for at starte på en erhvervsuddannelse end i dag. De 53 nye udbud fordeler sig på 26 danske byer i hele landet.
Fremadrettet vil Danske Regioner arbejde for at få indrettet et mere fleksibelt voksen- og efteruddannelsessystem med udgangspunkt i virksomhedernes behov, og vi vil bidrage til, at flere får tekniske og naturvidenskabelige kompetencer i fremtiden.
- En stærkere sammenhæng i regionerne mellem erhvervslivets efterspørgsel på arbejdskraft og udbuddet af uddannelser er helt afgørende for at virksomheder i hele landet kan rekruttere den nødvendige arbejdskraft, siger Anne V. Kristensen, formand for Danske Regioners udvalg for regional udvikling og EU.
Læs mere:
- Kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark - Danske Regioners udspil med de ti anbefalinger
Eftersyn af erhvervsfremmeindsatsen
Danske Regioner fremlagde i sommeren 2016 fem forslag til, hvordan de danske virksomheder får bedre gavn af erhvervsfremmeindsatserne. Det skete som et indspil til regeringen, der i 2016 gennemførte et eftersyn af erhvervsfremmeindsatsen.
Regionerne har samtidig åbnet for, at alle virksomheder kan deltage i regionale erhvervsfremmeindsatser, uanset hvor i landet de hører hjemme. Det sker for at forenkle og forny erhvervsfremmesystemet på udvalgte områder. Derudover er regionerne og de regionale vækstfora gået sammen om initiativet Scale-up Denmark, hvor omkring 300 af Danmarks bedste vækstvirksomheder får mulighed for at deltage i elite-træningsforløb, der er bygget op om regionale styrkepositioner.
- I Danmark mangler vi simpelthen virksomheder, der vokser sig store og stærke. Nu udvælger vi gennem Scale-up Denmark målrettet virksomheder med et gedigent vækstpotentiale og træner dem som eliteatleter, siger Jens Stenbæk, næstformand i Danske Regioner.
Læs mere:
- Et effektivt erhvervsfremmesystem - udspil fra Danske Regioner
- Regionerne udruller plan for flere vækstvirksomheder - om satsningen Scale-up Denmark