Gå til indhold

Psykosocialt arbejdsmiljø på de regionale arbejdspladser

Danske Regioner og Forhandlingsfællesskabet har fra 2015-2018 fået udarbejdet et forskningsprojekt i samarbejde med Københavns Stressforskningscenter, som har undersøgt en række spørgsmål om det psykiske arbejdsmiljø på de regionale arbejdspladser. Projektet fra 2015 er afsluttet, men Danske Regioner og Forhandlingsfællesskabet har aftalt at fortsætte indsatsen ved overenskomstforhandlingerne i 2018.

- Det særlige ved forskningsprojektet er, at vi specifikt kigger på arbejdsmiljøet i sundhedsvæsenet og på det sociale område og fx undersøger, hvorfor der nogle steder findes store arbejdsmiljøressourcer i form af fx samarbejde, tillid og oplevelse af retfærdighed, mens andre afdelinger har et dårligere psykosocialt arbejdsmiljø. Sådan siger projektansvarlig, professor Naja Hulvej Rod fra Københavns Universitet og Københavns Stressforskningscenter.

Københavns Stressforskningscenter har stået for gennemførelsen af forskningsprojektet og er udkommet med en rapport, der opsamler resultaterne.

Rapporten er inddelt i tre kapitler. Det drejer sig om:

  1. Hvilke arbejdspladsrelaterede faktorer har betydning for medarbejdernes oplevelse af det psykosociale arbejdsmiljø på de regionale arbejdspladser?
  2. I hvor høj grad kan social støtte fra kollegaer og ledelse afbøde negative konsekvenser af vold eller trusler om vold for medarbejdernes trivsel og helbred?
  3. Hvilke evidensbaserede organisationsrettede indsatser kan medføre forbedringer i det psykosociale arbejdsmiljø på social- og sundhedsområdet?

Social støtte og social kapital

Undersøgelsen tager afsæt i begrebet "sociale kapital" på arbejdspladsen. Social kapital kan være en indikator for det psykiske arbejdsmiljø og sammenfatter oplevelsen af samarbejdsevne, tillid og retfærdighed i den arbejdsenhed, man er tilknyttet.

Social støtte er ligeledes et begreb, der går igen i forskningsrapporten. Begrebet er ikke tydeligt defineret, men kan dække over sparring, supervision, debreifing mv.

Helt overordnet viser rapporten blandt andet at:

  • På arbejdsenheder, hvor lederen oplever jobkontrol og/eller social støtte fra nærmeste leder er der høj social kapital. Undersøgelsen siger ikke noget om årsag og virkning.
  • Social støtte fra leder og kollega kan delvist afbøde den negative effekt af vold og trusler om vold på arbejdspladsen. Det er relevant, da ansatte i social- og sundhedssektoren i højere grad er udsat for vold og trusler om vold end landsgennemsnittet.
  • Der tegner sig ikke et entydigt billede af, hvilke arbejdspladsrettede indsatser, der har effekt for oplevelsen af det psykiske arbejdsmiljø

Læs mere:

Hvis du vil vide mere

Kontakt

Relaterede nyheder

Læs mere

Debat: Hold øjnene på vejen i en sundhedsreform

Vi har ventet længe, men nu er den her: Eksperternes rapport med anbefalinger til en ny struktur for sundhedsvæsenet. Den kan anbefales som sommerens must-read for alle os, der er optagede af at styrke borgernes sundhedsvæsen. Det skriver Anders Kühnau og Mads Duedahl, hhv. formand og næstformand i Danske Regioner, i Avisen Danmark.

Læs mere

Alle fem regioner har samarbejdet om nyt IT-system, så ambulancerne kan bruges mere effektivt

Nu har alle fem regionale vagtcentraler i Danmark fuldt overblik over, hvor alle ambulancer i landet befinder sig. En ny tværregional IT-løsning betyder en hurtigere og mere effektiv udnyttelse af ambulancerne til gavn for borgerne.

Læs mere

Regionerne: Giv os et større ansvar på det specialiserede socialområde

Debatten om sundhedsvæsenets struktur er i disse uger på sit højeste. Et område er dog gået under radaren. Nemlig det specialiserede socialområdet, som sundhedsstrukturkommissionen foreslår fjernet fra regionerne. Vi bør gå den stik modsatte vej og give regionerne et større ansvar end i dag.

Læs mere

Saml ansvaret for sundheden i de fem eksisterende regioner

Danske Regioners bestyrelse foreslår i et nyt høringssvar en fjerde model til en ny struktur i sundhedsvæsenet. Modellen samler ansvaret for sundhedsopgaverne i de nuværende fem regioner og sikrer de vigtigste forbedringer i sundhedsvæsenet – uden at spille hasard med årtiers fremskridt på hospitalerne.

Læs mere