Gå til indhold

Ny undersøgelse: Det går den forkerte vej med sundheden

Danskernes sundhed og trivsel er blevet dårligere, viser en ny national undersøgelse blandt mere end 180.000 danskere.

Flere unge direkte mistrives, over halvdelen af danskerne er nu overvægtige, og flere unge begynder at ryge. Det viser en undersøgelse af danskernes sundhed og trivsel, Sundhedsprofilen, som er udarbejdet af de fem regioner, Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby finder udviklingen bekymrende og hæfter sig blandt andet ved, at særligt unge kvinder er mere stressede og nedtrykte og oftere uønsket alene, end befolkningen i øvrigt.

- Selvom de danske unge drenge og piger hovedsageligt er mentalt sunde og raske, går det desværre den forkerte vej med de unges trivsel. Udviklingen tyder på, at vi generelt skal sætte lang tidligere ind – og ikke bare over for de unge piger. For det går den forkerte vej på en lang række områder, når det gælder danskernes sundhed. Der er derfor nok at tage fat på for kommunerne og regionerne, men også fra min side, siger Ellen Trane Nørby.

Ministeren vil sætte ind mod danskernes sundhedsudfordringer, når hun senere i år både præsenterer en plan for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen og en samlet plan for psykiatrien.

Sundheden er skævt fordelt

Undersøgelsen viser desuden, at sundhed fortsat er ulige fordelt i Danmark. Der er på alle områder en stor forskel på sundhedstilstanden blandt personer med en kort uddannelse og personer med en lang uddannelse.

Eksempelvis når det handler om rygning, overvægt, dårligt fysisk helbred, langvarig sygdom og det at have flere samtidige risikofaktorer på en gang. Jo højere uddannelse, jo bedre sundhed har man - og omvendt.

- Vi har som samfund et fælles ansvar for at skabe sundhed for alle. Vi skal se meget mere på, hvordan vi skaber indsatser, der er mere målrettede og fokuserer på årsagen til, at den enkelte er i risiko for at udvikle sygdom. Vi har høje forventninger til, at vi sammen med kommunerne kan indfri disse ambitioner gennem de nye sundhedsaftaler, siger Ulla Astman, Danske Regioner.

Overvægt er mere almindeligt end normalvægt

Pilen på badevægten har bevæget sig opad siden 2010. Det kan ses ved, at der er en stigning i andelen af danskere med overvægt – både med moderat og med svær overvægt. Udviklingen kan ses i alle aldersgrupper.

Dermed er der nu flere danskere med overvægt end med normalvægt. Moderat overvægt ses især blandt mænd. Omkring en femtedel af mænd og kvinder i alderen 35-74 år er svært overvægtige, oghar et BMI på 30 eller derover.

Læs mere

 

Fakta om undersøgelsen

Alle fem regioner, Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed, SDU står bag undersøgelsen. Den er gennemført på baggrund af en aftale mellem Danske Regioner, KL og Sundheds- og Ældreministeriet.

Undersøgelsen er gennemført i 2017, hvor i alt 183.372 borgere har besvaret spørgeskemaet. Den er den største af sin art og følger op på to tidligere undersøgelser fra 2010 og 2013.

Trivsel er et af fokusområderne i undersøgelsen og omfatter begreber som mentalt helbred, stress, søvnproblemer, nedtrykthed og det at være uønsket alene.