Gå til indhold

Regionerne brugte 15 mia. kroner på nære sundhedstilbud sidste år

Næsten 9 ud 10 danskere var sidste år i kontakt med regionernes nære sundhedstilbud som praktiserende læger, kiropraktorer, psykologer og fodterapeuter. Det er ca. 100.000 flere end for tre år siden. Det nære sundhedsvæsen er en topprioritet for regionerne, siger Stephanie Lose, formand i Danske Regioner.

Det danske sundhedsvæsen er under kraftig forandring i disse år, hvor nye og moderne hospitaler skyder op. De nye hospitaler sikrer danskerne adgang til specialiseret behandling af højeste internationale kvalitet, og samtidig tager regionerne ansvar for, at en stadig større del af de lettere behandlinger flytter ud af hospitalerne og tættere på borgernes eget hjem.

5.339.000 danskere benyttede sidste år et af regionernes nære sundhedstilbud i praksissektoren. Tilbuddene spænder fra praktiserende læger, tandlæger og psykologer til ørelæger, fodterapeuter og kiropraktorer. Det er 100.000 flere end i 2014, fremgår det af Danske Regioners nye publikation ’Fakta om praksissektoren’.

- Regionernes sundhedsindsats går på to ben: Vores dygtige medarbejdere på de store hospitaler tilbyder behandling på højeste niveau, og samtidig sørger vi for at være til stede lokalt, der hvor danskerne bor og lever. De nære sundhedstilbud er en topprioritet i det regionale sundhedsvæsen, og det viser tallene også sort på hvidt, siger Stephanie Lose, formand i Danske Regioner.

Høje ambitioner for det nære sundhedsvæsen

Samlet set brugte regionerne sidste år 15 mia. kroner på de nære sundhedstilbud, som knytter sig til praksissektoren. Fraregner man kontakterne til de praktiserende læger, var flere end 3,7 mio. danskere i kontakt med et af regionernes andre praksistilbud. Det svarer til 65 procent af befolkningen.

- I det samlede sundhedsvæsen har vi i mange år talt om at flytte behandlingen tættere på borgerne. De her tal viser, at det ikke bare bliver ved snakken, men at regionerne gør noget ved det. Det kommer danskerne til gavn. I regionerne har vi høje ambitioner for den del af sundhedsvæsenet, som er tættere på borgernes bopæl, og derfor ser jeg frem til regeringens sundhedsreform efter sommerferien, siger Stephanie Lose.

De fem regioner har ansvar for at tilbyde borgerne behandling hos praktiserende sundhedspersoner. Det sker ved at indgå overenskomster med de praktiserende gruppers organisationer om det grundlag, som den enkelte læge, kiropraktor eller psykolog skal arbejde efter. I en ny publikation samler Danske Regioner fakta om regionernes arbejde med at sikre nære sundhedstilbud af høj kvalitet til borgerne.

Læs mere:

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Lars Mørck Jarl, seniorkonsulent
Center for forhandling, aftaler og overenskomster
T: 3529 8193
M: 2619 2409
E: lmt@regioner.dk

Marie Tromborg Petterson, presserådgiver
Kommunikation
M: 2292 3859
E: mpe@regioner.dk

Læs mere

Relaterede nyheder