Regeringsudspil kan skabe bedre mulighed for uddannelse i hele landet

Regeringen har i dag præsenteret en ny model for økonomien på de videregående uddannelser. Unge i hele landet skal have bedre vilkår for at tage den ønskede uddannelse, og uddannelser, der fører til arbejde, skal belønnes, mener Stephanie Lose, næstformand i Danske Regioner.

Landets videregående uddannelser finansieres i dag i høj grad af, hvor mange studerende de kan tiltrække. Det belønner populære uddannelser og uddannelser med mange studerende. Regeringen har i dag præsenteret et nyt system, hvor uddannelserne i højere grad finansieres ud fra, hvor mange studerende der efterfølgende kommer i arbejde, og hvor hurtigt de færdiggør uddannelsen.

Den nye model rummer mange positive elementer, mener Stephanie Lose, næstformand i Danske Regioner.

- Vi ved, at mange bliver boende i det område, hvor de har taget deres uddannelse. Derfor er det vigtigt, at der er uddannelser i hele Danmark, hvis vi skal sikre den rette arbejdskraft, som virksomheder landet over har brug for. Regeringens nye model kan være med til at sikre vækst og udvikling i hele landet - fordi vi indretter uddannelsessystemet bedre, siger Stephanie Lose.

Uddannelse i udkanten

I uddannelsesudspillet foreslår regeringen et særligt grundtilskud til uddannelsessteder uden for landets fire største byer (i alt 44 mio. kroner fordelt på 18 uddannelsesinstitutioner). Det er en glimrende idé, mener Stephanie Lose.

- Det kan være rigtig dyrt at drive uddannelse i områder med få potentielle studerende, og hvis vi mener det alvorligt med gode levevilkår i hele landet, er vi nødt til at skrue på de håndtag, der hjælper uddannelsesstederne i de småt befolkede områder.

Husk de regionale forskelle

Regeringen har bebudet, at systemet, der styrer fordelingen af uddannelsespladser, skal revideres i 2017. Danske Regioner opfordrer til, at regeringen husker at se på dimensioneringen af uddannelserne i arbejdet for vækst og udvikling i hele landet.

- I dag overser man de regionale forskelle, når antallet af studiepladser fastsættes. Der er behov for forskellige former for kvalificeret arbejdskraft fra region til region, og det bør regeringen huske, når systemet bliver set efter i sømmene, siger Stephanie Lose.

Læs mere:

Danske Regioners indspil til et nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser (pdf, marts 2016)

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Kasper Munk Rasmussen, konsulent
Center for Vækst, Erhverv og Regional Udvikling (VERU)
T: 3529 8207
M: 2283 9557
E: kmr@regioner.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Stephanie Lose,
Næstformand for Danske Regioner, regionsrådsformand
T 25 33 09 82
M 25 33 09 82
E slo@rsyd.dk
Stephanie Lose
Læs mere

Relaterede nyheder

Regioner til unge: Der er fremtid i teknik og naturvidenskab

Danske Regioner sætter ind for at få flere af de unge til at vælge fx ingeniørstudiet.
- Vi skal gøre som i Holland hvor langt flere vælger uddannelser indenfor det naturvidenskabelige og tekniske område. Det forhindrer mangel på de rette kompetencer i at blive en barriere for vækst, siger næstformand i Danske Regioner, Stephanie Lose.

Læs mere

Der skal ryddes op i efteruddannelses-junglen  

I dag begynder trepartsforhandlingerne om efteruddannelsesområdet. Hvis der fremover skal være de rette hænder til arbejdet i Danmark, kræver det et grundigt eftersyn af efteruddannelserne, så systemet trimmes og forbedres, siger Stephanie Lose, næstformand i Danske Regioner.

Læs mere

Flere skal interessere sig for naturvidenskab

Den nye rapport ’Sammen om naturvidenskab' konkluderer, at der er brug for en national strategi for at få unge generationer til at interessere sig for de naturvidenskabelige fag. Det er afgørende for væksten, lyder det fra næstformand Stephanie Lose.

Læs mere

Anbefalinger rammer hovedet på sømmet

Kravene på arbejdsmarkedet stiger, men paradoksalt nok bliver færre efteruddannet. Det kan blive dyrt for Danmark. En ekspertgruppe nedsat af regeringen peger nu på, hvordan flere får den rigtige efteruddannelse.
- Anbefalingerne rammer hovedet på sømmet og bør direkte med i trepartsforhandlingerne, lyder det fra næstformand Stephanie Lose fra Danske Regioner

Læs mere