Nu begynder slaget om sundhedsvæsenet

Regeringen og Danske Regioner har indledt forhandlingerne om regionernes økonomi for 2018. Hvis regeringen mener sine fine tilkendegivelser om et bedre sundhedsvæsen alvorligt, skal det vises ved forhandlingsbordet, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

- Vi vil værne om det danske velfærdsamfund. Ikke ved at lade stå til. Men ved at gøre tingene bedre. Grundstenene i vores velfærd er et godt sundhedsvæsen og en værdig ældrepleje.

Sådan lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen i en redegørelse til Folketinget den 1. december sidste år.

Nu må regeringen sætte handling og kroner og ører bag de fine tilkendegivelser, mener Bent Hansen, formand for Danske Regioner. Han og Stephanie Lose, næstformand i Danske Regioner, mødtes d. 11. maj med regeringen til sættemøde om regionernes økonomi for 2018.

- Der er ikke så meget at rafle om: Hvis regeringen mener sine fine tilkendegivelser om et bedre sundhedsvæsen alvorligt, skal regionerne have flere midler til driften af sundhedsvæsenet. Når patienter og personale bliver stillet bedre forhold i udsigt, skal der også leveres på det, siger Bent Hansen.

Risiko for A og B-hospitaler

Danske Regioner vil rejse en række krav i forhandlingerne. Blandt andet skal kravet om to procents meraktivitet på hospitalerne år efter år skrottes, der skal ansættes mere hospitalspersonale til at tage sig af det stigende antal patienter, og hospitalsbygningerne skal vedligeholdes og moderniseres.

- De nye såkaldte kvalitetsfondsbyggerier udgør kun en femtedel af vores samlede hospitalsmasse, og patienterne er bestemt ikke tjent med, hvis vi ender med A og B-hospitaler. Derfor skal den øvrige anlægsramme som minimum bevares på 2,5 milliarder kroner. Det er det absolutte minimum, og det efterlader ikke én krone til for eksempel at modernisere de ældre hospitaler, siger Bent Hansen.

Milliardudgifter venter

Til forhandlingerne vil Danske Regioner argumentere for, at presset på hospitalerne konstant stiger, hvilket kræver flere midler.

- Lad mig minde regeringen om, at den selv har beregnet, at det demografiske pres med blandt andet flere ældre løber op i 1 milliard kroner om året. Læg så oveni, at antallet af psykiatriske patienter stiger og stiger, og alene i 2018 kan det betyde ekstraudgifter for regionerne på 400 millioner kroner. Det kræver altså ikke en doktorgrad at regne ud, at det kalder på en solid økonomisk indsprøjtning til regionernes driftsbudgetter, siger Bent Hansen og tilføjer:

- Og så har vi slet ikke taget hul på, hvordan dyr hospitalsmedicin stadig presser personalet på hospitalerne til det yderste.

Læs mere:

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Naja Warrer Iversen, centerchef
Center for styring, økonomi og sammenhæng
T: 3529 8484
M: 3023 3123
E: nwi@regioner.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

KONTAKT

Hvis du vil vide mere

Bent Hansen,
Formand for Danske Regioner, regionsrådsformand
T 78 41 00 10
M 40 31 37 07
E bent.hansen@rr.rm.dk
Bent Hansen (2)
relaterede nyheder

Læs mere

Patienterne føler sig godt behandlet hos de praktiserende speciallæger

98 procent af patienterne hos de praktiserende speciallæger er tilfredse med behandlingen og vil anbefale den speciallæge, de har besøgt, til andre. Det viser en ny landsdækkende undersøgelse, som Danske Regioner og Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS) har gennemført.

Formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), Anders Kühnau, er glad for, at der fortsat er høj tilfredshed og tillid til speciallægerne fra patienterne:

- Det er en bekræftelse af, at vi har et vedvarende solidt og velfungerende samarbejde med de praktiserende speciallæger.

Læs mere

Ny aftale sikrer hurtig udredning og behandling for alle patienter

Danske Regioner og Sundhed Danmark har indgået en ny toårig aftale for landets privathospitaler. Aftalen betyder blandt andet, at astma-, høfeber- og tarmpatienter udredes og behandles hurtigere. Aftalen træder i kraft 1. september 2017.

Læs mere

Enden er nær for omstridt produktivitetskrav

Senest i foråret 2018 skal der ligge konkrete forslag til, hvordan sundhedsvæsenet fremover skal styres. Regeringen præsenterer i dag det udvalgsarbejde, som skal finde løsningerne. På tide at regeringen endelig erkender behovet – men lad nu være med at opfinde et nyt, bureaukratisk styringsregime, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

Læs mere

Anbefalinger klar for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen

Færre patienter skal falde mellem to stole i sundhedsvæsnet og flere skal hjælpes i eget nærmiljø og undgå indlæggelser. Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, bestående af KL, Danske Regioner og staten, er nu klar med 20 konkrete anbefalinger til, hvordan det nære sundhedsvæsen skal udbygges til gavn for patienterne.

Læs mere