Regionerne udruller plan for flere vækstvirksomheder

For få danske virksomheder vokser sig store med tilhørende vækst i arbejdspladser. Derfor lancerer de regionale vækstfora nu satsningen Scale-up Denmark, som på tre år skal skabe 1200 nye arbejdspladser og en meromsætning på 2 milliarder kroner.

Hvis der for alvor skal skabes arbejdspladser i Danmark, og hvis danske virksomheder for alvor skal kunne begå sig i den internationale konkurrence, skal lovende virksomheder have et ordentligt rygstød. Det sker nu med indsatsen Scale-up Denmark, som fra nytår rulles ud i landets fem regioner i samarbejde med Erhvervsstyrelsen og flere virksomheder, heriblandt A.P. Møller-Mærsk og Novo Nordisk Fonden.

Med et budget på 165 mio. kroner skal 355 virksomheder igennem forløb på 10 såkaldte scaleup-centre, hvor virksomhederne trænes i at optimere deres forretning, skalere op og vækste. Udvælgelsen af de egnede virksomheder foregår netop nu.

- I Danmark mangler vi simpelthen virksomheder, der vokser sig store og stærke. Nu udvælger vi gennem Scale-up Denmark målrettet virksomheder med et gedigent vækstpotentiale og træner dem som eliteatleter. Scaleup-Denmark har hentet inspiration direkte fra Team Danmarks arbejde, hvor topatleter gennem intensiv træning kan udvikles til at begå sig i eliten. På samme måde føres vækstvirksomheder gennem elitetræningsforløb, siger Jens Stenbæk, næstformand i Danske Regioner.

Virksomhedernes styrker skal boostes
I øjeblikket er der 1.246 scaleup-virksomheder i Danmark. Det vil sige virksomheder, som er internationalt konkurrerende, har minimum 10 ansatte og har haft en gennemsnitlig årlig vækst på mindst 20 procent de seneste tre regnskabsår målt på enten ansatte, omsætning eller bruttofortjeneste. Men scaleup-virksomhederne udgør kun 3,4 procent af Danmarks 36.300 internationalt konkurrerende virksomheder. Det viser rapporten ”Fra startup-nation til scaleup-nation”, som Danske Regioner og Mandag Morgen præsenterer på en konference af samme navn den 21. november.

- Undersøgelsen viser, at vi har scaleup-virksomheder fordelt over hele landet, og nu skal vi have endnu flere af dem. Hver region har særlige styrkeområder – fx den maritime branche, fødevarer og logistik – og når vi udvikler virksomhederne skarpt inden for de særlige områder, kan vi for alvor flytte noget, siger Jens Stenbæk.  

Satsning i tråd med regeringens visioner
Målet for Scale-up Denmark-satsningen er 1.200 nye arbejdspladser og en meromsætning på 2 mia. kroner hos deltagervirksomhederne over de næste tre år. Et mål, der spiller direkte ind i regeringens vækstplan ”Et stærkere Danmark – Vækst 2016”.

- Når vi har for få succesfulde iværksætter- og vækstvirksomheder, handler det om, at der ikke har været tilstrækkeligt stærke satsninger til gavn for de virksomheder. Regeringen har udstukket et klart mål om flere store vækstvirksomheder, og i regionerne sætter vi nu tydelig handling bag den vision med Scale-up Denmark, siger Jens Stenbæk.


LÆS MERE:

Kontakt

Hvis du vil vide mere

Jens Stenbæk ,
Næstformand for Danske Regioner, regionsrådsformand Venstre Region Sjælland
T 20 37 11 98
M 20 37 11 98
E jenst@regionsjaelland.dk
Jens Stenbæk
Kontakt

Hvis du vil vide mere

Lone Vingtoft, chefrådgiver
Center for Vækst, Erhverv og Regional Udvikling
T: 3529 8194
M: 2222 2674
E: lvi@regioner.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
M: 2115 2910
E: jbg@regioner.dk

 

Læs mere

Relaterede nyheder

Brexit kan slå hul i kassen hos de regionale vækstfora

Med briternes farvel til EU kan pengeposen blive mindre, fordi briterne i dag yder mere end de modtager. EU-Kommissionen forventer skarp konkurrence om midlerne, når EU’s næste syv-årige budget skal forhandles på plads. Hvis det står til Det Europæiske Regionsudvalg, skal der dog fortsat være penge til EU-investeringer i alle regioner i EU.

Læs mere

Virksomheder er forskellige - det skal den digitale hjælp også være

Digitalt vækstpanel har i dag afleveret sine anbefalinger til regeringen om, hvordan vi bedst udnytter de digitale muligheder. Danske Regioner tager godt imod forslagene, men opfordrer til, at man i højere grad indtænker de regionale erhvervsmæssige styrkepositioner, hvis der skal komme mest muligt ud af indsatsen.

Læs mere

Vores virksomheder har brug for nationale vækstmål

Danske Regioner lancerer nu udspillet "Fokus. Forenkling. Forbedring.", som skal skabe et bedre erhvervsfremmesystem for titusindvis af virksomheder. Landets virksomheder står over for store udfordringer, og vi skal handle nu for at give dem et solidt rygstød ind i fremtiden, mener Danske Regioners formandskab.

Læs mere

Rigtig retning i anbefalingerne fra vækstteam for life science

Regeringens vækstteam for life science har i dag offentliggjort 17 anbefalinger til, hvordan Danmark kan styrke sundhedsindustriens vækst. Meget peger i den rigtige retning, og Danske Regioner ser nu frem til at samarbejde med regeringen.

Læs mere