Trepart: Nu skal der skabes praktikpladser

Arbejdsmarkedets parter – herunder Danske Regioner – og regeringen har indgået trepartsaftale om at sikre mere kvalificeret arbejdskraft til fremtidens vækst i hele Danmark. Regionerne står klar til at løfte sin del af praktikplads-indsatsen, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

Den indgåede trepartsaftale skal bidrage til at skaffe 8.000-10.000 flere praktikpladser til unge på erhvervsuddannelser og skabe bedre match mellem virksomheders efterspørgsel på arbejdskraft og kvalifikationerne på arbejdsmarkedet. De seneste tal viser, at 12.000 unge står uden praktikplads.

To hovedpunkter i trepartsaftalen er, at virksomheder kan belønnes eller sanktioneres økonomisk efter deres evne og vilje til at tage lærlinge, og at indsatsen for at finde praktikpladser hos virksomheder skal styrkes. Bent Hansen, formand for Danske Regioner, hilser tiltagene velkomne.

- Vi skal skabe flere praktikpladser til de unge, så vi er nødt til at tage fat om problemets rod med et fast greb. Der skal selvfølgelig være tydelige incitamenter for virksomhederne til at byde sig til, og vi skal være bedre til at hjælpe virksomhederne på vej til at uddanne flere elever. Regionerne er også arbejdsgiver for titusindvis af ansatte, og vi vil naturligvis sørge for vores del af praktikpladserne, siger Bent Hansen.

Kompetencer skal spottes

Et andet kerneelement i trepartsaftalen er at styrke overvågningen af arbejdsmarkedet: Hvilke kompetencer er der behov for, og hvor findes kompetencerne? Aftalen lyder blandt andet, at man vil se på erfaringer fra indsatser i regionerne.

- Regionerne spiller en vigtig rolle i at sikre de rigtige hænder til det rette arbejde, fordi vi gennem de regionale vækstfora allerede er i kontakt med tusindvis af virksomheder alle steder i landet – også derude, hvor der er langt mellem husene. Jeg ser på vegne af alle fem regioner frem til at opfylde aftalens forpligtelser om at overvåge og analysere arbejdsmarkedet, så vi fremover bedre kan sikre, at de rigtige kompetencer er til stede, siger Bent Hansen.

Nu skal arbejdet i gang

I indsatsen med at skabe flere praktikpladser har Region Hovedstaden haft succes med at tage direkte kontakt til virksomheder uden lærlinge. Og det er positivt, at man som en del af trepartsaftalen nu vil se på de gode regionale erfaringer med at skaffe flere praktikpladser, mener Bent Hansen. Derudover lancerede Danske Regioner i foråret udspillet ”Kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark – 10 regionale anbefalinger til vækst og fremtidens arbejdsmarked”.

- Vi har en forpligtelse til at arbejde for et bedre arbejdsmarked til gavn for både borgere og virksomheder, så jeg ser frem til, at vi nu kan sætte blus på samarbejdet mellem regioner, regering, kommuner, fagbevægelse, arbejdsgivere og erhvervsskoler. Det er i vores alles interesse at skabe flere praktikpladser, og i regionerne er vi klar, siger Danske Regioners formand.

Læs mere:

kontakt

Hvis du vil vide mere

KONTAKT

Hvis du vil vide mere

Bent Hansen,
Formand for Danske Regioner, regionsrådsformand
T 78 41 00 10
M 40 31 37 07
E bent.hansen@rr.rm.dk
Bent Hansen (2)
relaterede nyheder

Læs mere

Brexit kan slå hul i kassen hos de regionale vækstfora

Med briternes farvel til EU kan pengeposen blive mindre, fordi briterne i dag yder mere end de modtager. EU-Kommissionen forventer skarp konkurrence om midlerne, når EU’s næste syv-årige budget skal forhandles på plads. Hvis det står til Det Europæiske Regionsudvalg, skal der dog fortsat være penge til EU-investeringer i alle regioner i EU.

Læs mere

Virksomheder er forskellige - det skal den digitale hjælp også være

Digitalt vækstpanel har i dag afleveret sine anbefalinger til regeringen om, hvordan vi bedst udnytter de digitale muligheder. Danske Regioner tager godt imod forslagene, men opfordrer til, at man i højere grad indtænker de regionale erhvervsmæssige styrkepositioner, hvis der skal komme mest muligt ud af indsatsen.

Læs mere

Vores virksomheder har brug for nationale vækstmål

Danske Regioner lancerer nu udspillet "Fokus. Forenkling. Forbedring.", som skal skabe et bedre erhvervsfremmesystem for titusindvis af virksomheder. Landets virksomheder står over for store udfordringer, og vi skal handle nu for at give dem et solidt rygstød ind i fremtiden, mener Danske Regioners formandskab.

Læs mere

Rigtig retning i anbefalingerne fra vækstteam for life science

Regeringens vækstteam for life science har i dag offentliggjort 17 anbefalinger til, hvordan Danmark kan styrke sundhedsindustriens vækst. Meget peger i den rigtige retning, og Danske Regioner ser nu frem til at samarbejde med regeringen.

Læs mere