Kræftplan IV: Vigtigt med fortsat fokus på forskning og kapacitet

Kræftplan IV er et vigtigt skridt, hvis Danmark skal fastholde den positive udvikling, der er sat i gang. Danske Regioner hilser regeringens udspil velkommen, men opfordrer samtidig til yderligere fokus på, hvordan kræftforskningen kobles tættere sammen med behandlingen.

Tilfredshed med signalet, men de økonomiske udfordringer er ikke løst endnu. Sådan lyder meldingen fra Danske Regioner ovenpå regeringens fremlæggelse af Kræftplan IV.

- Det er godt at se, at regeringen har lyttet til de ønsker, som regionerne har fremsat til Kræftplan IV. Der er afsat midler til at påbegynde moderniseringen af vores scannere og strålekanoner, og det er et godt udgangspunkt. Så må vi arbejde videre med regeringen om at få lagt en langsigtet plan for området, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

Kræftplan IV indeholder en lang række elementer, som nu skal konkretiseres, før de kommer patienterne til gode. Et af målene med planen er at sikre, at patienterne oplever mødet med sundhedsvæsenet trygt og koordineret. Her er der allerede en lang række initiativer i gang, som vil understøtte de mål, der er lagt frem med Kræftplan IV.

- Jeg er tilfreds med, at Kræftplan IV anerkender den store indsats, vi allerede har gjort og er i gang med - ligesom det er godt at se, at vores arbejde med at udvikle den patientansvarlige læge fremhæves som den rigtige vej at gå for patienterne. Vi er godt på vej, og jeg er overbevist om, at den patientansvarlige læge vil give et kæmpe løft til hele sundhedsvæsenet – og dermed også til de mennesker, der rammes af kræft, siger Bent Hansen.

Læs mere:

FAKTA

Regeringens udspil til Kræftplan IV giver et løft på 1,5 milliarder kroner til kræftområdet over de kommende fire år. Det er oveni de 170 millioner kroner årligt, som allerede er tilført til bl.a. udredning af kræft.

Pengene skal bl.a. bruges på:

  • Modernisering og udskiftning af sygehusenes maskinpark på kræftområdet - primært strålekanoner og scannere: 500 millioner kroner
  • Øget kapacitet på sygehusene målrettet kræftpatienter: 480 millioner kroner
  • Rehabilitering og senfølger: 160 millioner kroner
  • Bedre inddragelse af patienterne i egen sygdom: 40 millioner kroner
  • Udvikling af nye behandlingsformer: 30 millioner kroner

Regeringens mål for kræftbehandlingen i Danmark:

  • At overlevelsen i Danmark i 2025 er på niveau med de bedste af vores nordiske nabolande
  • At der i 2030 er en røgfri generation af børn og unge
  • At 90 procent af kræftpatienterne i 2020 oplever, at de har en patientansvarlig læge
kontakt

Hvis du vil vide mere

Line Raahauge Hvass, seniorkonsulent/Teamleder
Center for sundhedspolitik, økonomi og socialpolitik
T:3529 8380
M:5121 0940
E:lrh@regioner.dk

Jon Bøge Gehlert, presserådgiver
Kommunikation
M:2115 2910
E:jbg@regioner.dk

relaterede nyheder

Læs mere

Kræftpakker er tilbage på sporet

Knap 9 ud af 10 kræftpatienter kommer igennem deres kræftpakkeforløb til tiden, viser nye tal. Dermed er kræftpakkerne tilbage på sporet efter et udsving tidligere på året. Regionerne er trukket i arbejdstøjet og har handlet på en kritisk udvikling, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

Læs mere

Regioner vil undersøge årsager til fald i opfyldelse af kræftpakker

- Det er ikke i orden. Ved mistanke om kræft skal borgere hurtigt udredes, og syge skal sættes i behandling. Vi vil derfor hurtigt rette op på dårlige resultater fra 2. kvartal, så vi kan fortsætte den positive udvikling fra de senere år, lyder det fra formanden for Danske Regioner, Bent Hansen.

Læs mere

Lovbestemt hurtig kræftbehandling står fast

Når der er mistanke om kræft, skal patienten undersøges inden for to uger, og efter patienten har takket ja til behandling, må der maksimalt gå to uger, til behandlingen går i gang. Sådan lyder loven, og det skal der ikke ændres på, siger formand Bent Hansen på vegne af Danske Regioners bestyrelse.

Læs mere

Alle kræftpatienter skal behandles til tiden

Kræftpatienter har ret til operation eller anden behandling inden for 14 dage, når deres sygdom er udredt, men det sker ikke altid. Der skal strammes op, og regionerne skal være bedre til at sende patienter på tværs af regionsgrænser, så patienten altid får hurtig hjælp, siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

Læs mere