Gå til indhold

Prisen på offentlig sygehusbehandling falder

Prisen på ambulante behandlinger er faldet med ti procent på et år - mens prisen for en indlæggelse er faldet med en procent

Prisen på behandling i det offentlige sygehusvæsen falder. Det er særligt de ambulante takster, der er faldet.

De ambulante behandlingsforløb er mindre belastende for patienterne og derfor er der stort fokus på, at erstatte indlæggelser med ambulant behandling alle steder, hvor det er muligt. Det er ikke noget, den enkelte patient mærker fra dag til dag, men for sundhedsvæsenet som helhed, giver mange små justeringer mere for de begrænsede ressourcer som tilføres.

Antallet af ambulante behandlinger er steget meget de seneste år. Blandt andet derfor har man kunnet høste gevinster i en effektiv organisering, vurderer Danske Regioners formand, Bent Hansen:

- Det er naturligvis positivt, at ambitionen om mere og bedre ambulant behandling holder, men vi skal samtidig huske, at personalet løber rigtig stærkt. Vi kan glæde os over de faldende takster for næste år, men vi må løbende overveje, hvor meget mere vi kan presse systemet uden risiko for, at det får konsekvenser for kvaliteten, siger Bent Hansen.

Det får han ret i af sundhedsøkonom Jakob Kjellberg:

- Man kan undre sig over, at der er så få sværdslag om de årlige to procents produktivitetskrav og spørge sig selv, om man kan blive ved. Man kunne jo diskutere om sygehusene ikke skal lave to procent mere sundhed i stedet for to procent mere behandling, siger han.

Læs hele historien i REGIO: