Gå til indhold

Samarbejde mellem Dansk Bloddonor Biobank (DBB) og verdens førende inden for genetisk analyse, deCODE

I løbet af foråret 2017 er der blevet etableret et storstilet samarbejde mellem det Danske Bloddonorstudie (DBDS) og islandske deCODE Genetics, som betyder at samtlige nyindsamlede prøver i Dansk Bloddonor Biobank (DBB) bliver anvendt til forskning med det samme.

Sammen med prøverne fra DBB bruges spørgeskemadata indsamlet af DBDS, så det bliver muligt at koble informationer om donorers sundhed og sygdom med de genetiske data.

Bevillingen fra RBGB har gjort det muligt at oprense DNA fra samtlige donorer, som inkluderes fremadrettet i DBB, og samarbejdet med deCODE gør det muligt at undersøge donorerne i et såkaldt Genome-Wide Association studie. Efter DNA-ekstraktion er prøverne nu blevet sendt til deCODEs moderne faciliteter i Reykjavik, Island.

deCODE er blandt de førende i verden inden for genetisk analyse og vil undersøge DNA via Illumina® chip-teknologi, hvorved 700.000 genetiske polymorfier vil blive bestemt. Herefter opbevares data endeligt i den danske supercomputer, Computerome, som er designet til at facilitere sikker og hurtig analyse af sundhedsvidenskabelige Big Data.

Projektet gør det muligt for tilknyttede biobanksforskere at udføre omfattende genetiske studier, og det har derfor ledt til dannelse af DBDS Genetisk Konsortium. Forskerne involveret i konsortiet bruger materialet fra DBDS og DBB til at forske i en bred vifte af spørgsmål, f.eks., inden for allergi, hudsygdom, migræne, ADHD, infektioner, Restless Legs Syndrome, jernmangel og depression.

Post docs Karina Banasik og Kristoffer Burgdorf, på besøg i deCODEs opbevaringsfaciliteter i Reykjavik, Island