Kommunal strategi for svangreområdet er sundhedsfagligt totalt uforsvarlig

I et nyt oplæg fra KL tilskrives kommunerne flere opgaver med den tidlige barselspleje. Danske Regioners formand Bent Hansen kalder idéen sundhedsfagligt uforsvarligt - opgaven hører naturligt til hos eksperterne på sygehusene, mener han

Kommentar ved Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

Kommunernes Landsforening forestiller sig tilsyneladende, at kommunerne skal kunne overtage store dele af den tidlige barselspleje. Det er ikke bare helt hen i vejret - det er aldeles risikabelt både for de nyfødte og deres mødre.

Når den tidlige barselspleje foregår i sygehusregi i dag, er det ikke for sjov - det er jo her eksperterne er. Her kan jordemødre tjekke, om der er problemer med bristninger eller infektion i livmoderen hos den nybagte mor. Samtidig tager man hælblodsprøven hos den nyfødte og tester dermed for meget alvorlige sygdomme, f.eks. følling, der time for time kan udvikle sig til hjerneskade hos børnene. På sygehusene oplever vi 12 tilfælde af den slags sygdom om året - men alle børn forbliver raske, fordi de bliver behandlet med det samme.

PKU-testen er altså en vigtig undersøgelse, hvor patientsikkerheden skal være i top. Statens Seruminstitut undersøger de ca. 65.000 blodprøver fra nyfødte hvert år. Det har taget Danmark mange år at opbygge den struktur, der gør, at 98 procent af alle nyfødte får lavet PKU-testen på tredje døgn. Det er afgørende, at den tages inden for 48-72 timer efter fødslen, og det kræver derfor et weekendberedskab. Det har vi allerede på sygehusene. Og det skal vi naturligvis fortsat have, hvis der opstår komplikationer hos mor eller barn, som kræver behandling eller genindlæggelse. Men i deres iver vil KL nu til selv at have oparbejdet et parallelt kommunalt døgnberedskab. Hvis man ikke vidste bedre, skulle man tro, at finanskrisen var ved at være overstået.

KLs forslag tenderer til en leflen for letheden. For selvfølgelig ville det da være komfortabelt, om kvinden og den nybagte familie bare kunne overholde barselshvilen i hjemmet og se frem til et besøg af en kommunal sundhedsplejerske. Men sundhedsfagligt er det nærmest uforsvarligt. Sundhedsplejerskernes faglighed er velkendt, men den kan ikke stå alene, og vi kan absolut ikke undvære jordemoderens indsats i forhold til den nybagte mor - heller ikke når hun har kunnet udskrives tidligt efter fødslen.

Derfor er jeg dybt bekymret over kommunernes nye strategi på svangreområdet. Man gambler med kvinder og nyfødtes helbred. Samtidig undrer det mig ærligt talt, at kommunerne overhovedet efterspørger flere opgaver på området - så vidt jeg ved, har de da svært nok ved i dag at klare hjemmebesøgene i ordentlig tid.

Læs mere:

 

Senest opdateret  07-12-2011 af Lars Herning
Oprettet 07-12-2011 af Lars Herning

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakt

Bent Hansen
Formand for Danske Regioner, regionsrådsformand
T: 78 41 00 10
M: 40 31 37 07
bent.hansen@rr.rm.dk
 
 
 
 
 
 

RSS - emneord

Sundhed
Sundhedsvæsen